Rusi navode da je najmanje 11 mrtvih nakon granatiranja u Luhansku

16.12.2022.

Zadnja izmjena 22:07

Autor: HRT/Hina/IMS

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Shannon Stapleton / Reuters

Ukrajina je opet pod žestokim udarom ruskih krstarećih projektila. Od jutra traju napadi diljem zemlje - zasuti su Harkiv, Kijev, Krivi Rih, Poltava. Meta je ponovno i ukrajinska energetska infrastruktura. U međuvremenu države članice Europske unije postigle su dogovor o devetom paketu sankcija Rusiji, a SAD je poručio da planira povećati broj ukrajinskih vojnika na obuci u NATO-ovim bazama u Njemačkoj. 

Rusi tvrde da je najmanje 11 mrtvih nakon granatiranja u Luhansku

Uz veće urbane sredine, krstarećim raketama pogođeno je čak 9 elektrana, kapacitet sustava pao je više od 50 posto - pola zemlje je bez struje. Prvi put su upotrijebljeni, tvrde Ukrajinci, moćni strateški bombarderi koji su poletjeli iz zračne baze Engels u blizini Saratova na jugozapadu Rusije. Milijunski Harkiv pretrpio je golemu štetu. U drugom po veličini ukrajinskom gradu nema ni struje ni vode ni grijanja. 

Ukrajinci su priopćili da su zabilježili i lansiranja s ruskih brodova i podmornica u Crnom moru, ali i sa sjevera Kaspijskog mora. Samo na Kijev ispaljeno je oko 40 ruskih projektila, no čak 37 ih je srušila ukrajinska protuzračna obrana. Pojedini projektili obarani su i običnom strojnicom.

Nakon što su se jučer čelnici Europske unije složili da će iduće godine Ukrajini osigurati 18 milijardi eura pomoći i nametnuti Moskvi deveti paket sankcija, Kremlj je poručio da će sve to dobro proučiti i pripremiti adekvatan odgovor. Podsjetimo, mjere obuhvaćaju gotovo 200 ljudi i među ostalim, odnose se i na zabranu ulaganja u rusku rudarsku industriju.

Ukrajina očekuje da će idućih 6 mjeseci rata biti ključno, a američki Institut za proučavanje rata ustvrdio je pak, kako je lako moguće da Rusija sada priprema teren za provedbu nove ofenzive uz još jedan pokušaj osvajanja Kijeva, i to potkraj siječnja ili u veljači iduće godine.

Pregled događaja pogledajte u prilogu Dražena Stefanova.

video thumb

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Deveti paket sankcija protiv Rusije uključuje i vlasnika Fortenove

Stoltenberg: Ruska strategija u Ukrajini neće uspjeti

Novi siloviti ruski napad na ukrajinska energetska postrojenja

Očekuje se nova ruska ofenziva, zapad nastavlja slati pomoć Ukrajini

Sirene za zračnu uzbunu čuju se diljem Ukrajine

Rusija planira udvostručiti broj probnih lansiranja balističkih projektila

SAD će proširiti obuku ukrajinskih vojnika

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!