Ukrajinska protuofenziva na četiri fronte, razmijenjeno 200 zarobljenika

11.06.2023.

Zadnja izmjena 22:13

Autor: HRT/IMS/Hina

Ukrajina

Ukrajina

Foto: Russian Defence Ministry / Reuters

Ukrajinske snage provode protuofenzivne operacije na najmanje četiri područja na bojištu, objavio je američki Institut za proučavanje rata. Ta četiri pravca su kod grada Orikhiva, jugoistočno od Zaporižje, zatim kod Velike Novosilke, Vuhledara te na području oko Bahmuta. Vode se žestoke borbe, a Ukrajinci su objavili da su oslobodili nekoliko naselja na okupiranom području Donecka. S druge strane, Rusija napade naziva neuspješnima i tvrdi da ih odbija nanoseći Ukrajini velike gubitke.

Ukrajinski vojnici postavili su zastavu u netom oslobođenom mjestu Blahodatne u Doneckoj pokrajini. To je prvo naselje za koje su javno rekli da je ponovno pod njihovim nadzorom otkako je počeo veliki protunapad.

Oslobođeno naselje Blahodatne nalazi se na vrhu ruske izbočine koju ukrajinska vojska pokušava probiti s nekoliko strana. Tu su ostvarili i najvidljiviji napredak na terenu. Čini se da je ondje malo veća količina ruskih jedinica.

Ukrajinska vojska na drugim mjestima uz južno bojište nije toliko duboko probila rusku obranu, ali je ostvarila manje uspjehe u pokrajini Zaporižja.

Za ukrajinsku vojsku ključan pravac od Orikhiva, prema Tokmaku, gradu koji je za rusku vojsku važno logističko središte s vojnim uzletištem, pa sve do Melitopolja i Crnog mora. Uspiju li Ukrajinci doći do obale, prekidaju ruski kopneni koridor prema Krimu.

No taj zadatak itekako je zahtjevan. Ruska vojska objavila je snimke za koje kaže da prikazuju napade na ukrajinske jedinice. Tu je i snimka većeg broja uništenih oklopnih vozila Bradley i tenka Leopard 2. Ruski ministar obrane odmah je podijelio odlikovanja vojnicima koji su uništili ta vozila.

Ruski ministar Šojgu pokušava ispod žita primiriti rusku plaćeničku skupinu Wagner i njezina šefa Prigožina. Šojgu je naredio da sve dobrovoljačke skupine moraju potpisati ugovore s ministarstvom do kraja mjeseca. Ali s Prigožinom ne ide suptilno.

Rusija je u međuvremenu izvijestila da je Ukrajina pomorskim dronovima neuspješno napala ruski brod koji je patrolirao blizu plinovoda u Crnom moru. U objavi ruske vojske stoji da je svih šest dronova uništeno prije nego što su stigli do broda.

Više pogledajte u prilogu Vibora Vlainića:

video thumb

Razvoj događaja pratite iz minute u minutu:

Kijev: Ukrajina ponovno zauzela tri sela od početka protuofenzive

Rusija i Ukrajina razmijenile gotovo 200 zarobljenih vojnika

Ukrajina: Rusija raznijela branu Kahovku da spriječi ofenzivu na jugu

Ukrajinska vojska: Žestoke borbe na istoku Ukrajine

Institut za rat: Ukrajinci provode protuofenzivu na najmanje četiri područja fronta

U Moskvi uhićen američki državljanin

Britanija: Na Krimu bi moglo biti problema s pitkom vodom

Dron se srušio u ruskoj Kaluškoj regiji

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!