Rekvijem za Benedikta XVI. u utorak u njegovoj nekadašnjoj nadbiskupiji

03.01.2023.

10:05

Autor: M.M./HRT/Hina

Rekvijem za Benedikta XVI. u njegovoj nekadašnjoj nadbiskupiji

Rekvijem za Benedikta XVI. u njegovoj nekadašnjoj nadbiskupiji

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Nadbiskupija Muenchen i Freising u kojoj je nekad djelovao pokojni papa u miru Benedikt XVI. održat će za njega rekvijem u utorak navečer, objavila je nadbiskupija.

Benedikt XVI. koji je u 96. godini umro u subotu u Vatikanu, bio je kao kardinal Joseph Ratzinger nadbiskup Muenchena i Freisinga od 1977. do 1982. godine.

Sadašnji nadbiskup, kardinal Reinhard Marx predvodit će misu za svog prethodnika u muenchenskoj Katedrali Naše Gospe (Liebfrauendom).

Prema informacijama koje je objavila nadbiskupija, ondje je uspostavljeno mjesto na kojem ljudi mogu odati počast pokojnom papi emeritusu.

Takva su mjesta priređena i u Katedrali sv. Marije u Freisingu te u župnoj crkvi sv. Oswalda u Traunsteinu gdje je Ratzinger slavio svoju prvu misu nakon zaređenja 1951.

Tijelo Benedikta XVI. izloženo je u Bazilici sv. Petra u Rimu i vjernici će mu moći odati počast do srijede u 19. sati, a pogreb će biti u četvrtak.

U ponedjeljak do 19 sati kada se zatvaraju vrata velike bazilike, Vatikan je pobrojao 65.000 ljudi.

Mise za pokojnog papu u miru planirane su u nekoliko njemačkih biskupija.

Papa Franjo će u četvrtak predvoditi sprovodni obred kakvog još nije bilo u dvotisućljetnoj povijesti Katoličke Crkve i kojim će se završiti nesvakidašnja kohabitacija dvojice papa.

Sukladno Benediktovim željama, njegov će sprovod u četvrtak biti jednostavan i svečan. Bit će to prvi put nakon mnogo stoljeća da će aktualni papa predvoditi ispraćaj svog prethodnika. Benedikt, koji je odstupio 2013., bio je prvi papa u 600 godina koji je donio takvu odluku.

Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici svojeg prethodnika Ivana Pavla II.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!