Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici Ivana Pavla II.

02.01.2023.

Zadnja izmjena 19:50

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/M.Š./Hina

Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici Ivana Pavla II.

Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici Ivana Pavla II.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Vjernici iz cijelog svijeta stižu u Vatikan kako bi odali počast bivšem papi Benediktu XVI. Njegovo tijelo do srijede će biti izloženo u bazilici svetog Petra. Papa Franjo predvodit će u četvrtak ujutro njegov posljednji ispraćaj. 

Iz Vatikana se za središnji Dnevnik HTV-a javio Domagoj Puškarić koji je rekao da je u 19 sati žandarmerija objavila informaciju da je do tog trenutka papin odar posjetilo više od 65.000 ljudi, dvostruko od onoga što se predviđalo.

- Mnogi fotografiraju i snimaju, žele zabilježiti ovaj povijesni trenutak. Cijelo vrijeme dok ljudi obilaze odar, moli se i čitaju misli iz bogatog opusa pape Benedikta. Mnogo se govorilo o odnosu dvojice papa - Franje i Benedikta - ali kad se podvuče crta, bio je iznimno prisan. Papa Franjo često je Benedikta oslovljavao s djed, otac, brat i tako najbolje pokazao kakav je njihov odnos doista bio, pun poštovanja, rekao je Puškarić.

O odnosu dvojice papa razgovarao je sa svećenikom Splitsko-makarske nadbiskupije, don Marijom Popovićem, koji je trenutačno na službi u Državnom tajništvu Svete Stolice.

- Kroz ovih gotovo 10 godina koje smo imali s "dvojicom papa" radilo se o vrlo prisnom odnosu iako smo imali dva različita čovjeka s različitim karakterima, identitetima i duhovnim iskustvima. Tu se radi o dvojici papa koji imaju jednaku ljubav prema onome što čine, a to je ljubav prema Crkvi i prema svemu onome za što su poslani, rekao je don Popović.

Naglasio je da se radilo o poslanju u kojem nema proturječja, radilo se o službi, a papa Franjo stalno je naglašavao da je smatrao svojega prethodnika prijateljem, ocem, djedom.

- Vjerujem da takvo što može biti primjer svima nama, zaključio je don Popović. 

video thumb

Rijeke vjernika slijevaju se u Vatikan. Tisuće ožalošćenih iz cijelog svijeta od zore stoje u dugačkom redu ispred bazilike svetog Petra kako bi odale počast papi emeritusu Benediktu 16. Dijele svoje emocije i sjećanja.

- Čvrsto vjerujem da je on svetac. Zbog velikog teološkog znanja, načina na koji je vodio Crkvu, ali iznad svega zbog njegove jednostavnosti i duhovnosti, rekao je svećenik iz Indije.

- Došao sam u Rim moliti za papu Benedikta XVI., zahvaliti mu za njegovo svjedočanstvo. Bio je svet i mudar papa koji je znao voditi Crkvu u odnosima s ostatkom svijeta, rekao je teolog iz Meksika.

Vjernici čekaju u dugom redu na Trgu sv. Petra od zore uz stroge mjere osiguranja, a događaj prate mnogi svjetski mediji.

- Došla sam u šest sati, činilo mi se normalno doći odati mu počast nakon svega što je učinio za Crkvu, rekla je sestra Anna-Maria, talijanska redovnica.

- Bio je veliki papa, dubokouman i jedinstven, naglasila je Francesca Gabrielli, koja je došla iz Toskane.

Prije nego što je bazilika sv. Petra otvorena za javnost, talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijerka Giorgia Meloni bili su među prvima koji su odali počast Benediktu.

Među vjernicima i hrvatski građani.

- Ja i supruga smo u posjetu Rimu. To smo isplanirali još prije dva, tri mjeseca i evo igrom slučaja se dogodilo da je papa Benedikt preminuo i da imamo tu priliku i pomoliti se za papu Benedikta, rekao je Božo.

- Papa Benedikt bio je velik čovjek velikog srca. On je bio veliki dar za moj život, ali i Crkvu općenito. Bio je vrsni teolog, ali istodobno ponizan čovjek koji nam je pokazao Kristovo srce, rekla je sestra Daniela iz Marijanske zajednice Oaza.


Tijelo Josepha Ratzingera izloženo je ispred glavnog oltara bazilike, a čuvaju ga dva švicarska čuvara.

Odjeven je u crveno s bijelom mitrom na glavi, a u rukama ima krunicu.

Vjernici ga većinom fotografiraju pametnim telefonima, a neki se pomole ili prekriže pred njime.

Nazočno je nekoliko kardinala i članova Kurije, među kojima i Benediktov osobni tajnik mons. Georg Ganswein, kojemu neki izražavaju sućut.

Galerija
Odavanje počasti bivšem papi Benediktu XVI. u Vatikanu, Foto: Ciro De Luca/REUTERS
Vjernici odaju počast bivšem papi Benediktu XVI. u Vatikanu, Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERSOdavanje počasti papi Benediktu XVI. ispred bazilike sv. Petra, Foto: Ciro De Luca/REUTERS

Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici Ivana Pavla II.

Pokojni papa u miru Benedikt XVI. bit će pokopan u bivšoj grobnici svojeg prethodnika Ivana Pavla II., rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni.

Njegovo posljednje počivalište bit će u kripti bazilike sv. Petra, rekao je.

Tijelo će biti preneseno onamo u četvrtak.

Prije toga, papa Franjo služit će misu za Benedikta ispred bazilike u nazočnosti desetaka tisuća vjernika. Bit će to prvi put nakon mnogo stoljeća da aktualni Papa predvodi ispraćaj svojega prethodnika.

Benedikt je umro u subotu ujutro u dobi od 95 godina.

Papa Ivan Pavao II. bio je pokopan u kripti nakon svoje smrti 2005. Nekoliko godina poslije njegovi posmrtni ostaci preneseni su pored Michelangelove skulpture Pieta u bazilici sv. Petra pa je njegov grob u kripti prazan.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

Benediktu XVI., koji je po prirodi bio povučen, bilo je teško zamijeniti karizmatičnog Ivana Pavla II. s kojim su ga mediji i mnogobrojni vjernici učestalo uspoređivali.

Teolozi tvrde: u njemačkom se papi skrivao vrhunski teolog, erudit i skroman svećenik. Teološki konzervativac uvijek je branio temeljne kršćanske vrijednosti.

- Njegova ostavka snažno je utjecala na mene. Vidjeti njegovo tijelo izloženo u crkvi daje mi osjećaj da je jedno razdoblje završilo, rekao je Luigi, stanovnika Rima.

Papa Benedikt za neke je bio kontroverzna osoba. Na udaru kritika našao se jer se nije uhvatio ukoštac s optužbama za seksualno zlostavljanje djece i mladih od svećenika.

- Smrtno tijelo je samo dio koji ostaje ovdje i nada se uskrsnuću, ali osoba, biskup, svećenik, papa Benedikt XVI., živi s Bogom. To je moja nada: da je našao svoj vječni dom u dobroti i milosrđu Boga kojemu je služio cijeli život, rekao je Georg Baetzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!