Rotim: Slovačka predsjednica obišla granicu s Ukrajinom

27.02.2022.

19:38

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Igor Rotim

U kilometarskim kolonama žene, djeca i stariji stižu u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku

U kilometarskim kolonama žene, djeca i stariji stižu u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku

Foto: HRT / HTV

Iz sata u sat sve više ljudi bježi iz Ukrajine i traži spas u zapadnim zemljama. U kilometarskim kolonama žene, djeca i stariji stižu u Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumunjsku. Prema nekim procjenama Ukrajinu bi moglo napustiti 5 milijuna ljudi.

- Prema podacima koje je dalo ministarstvo unutarnjih poslova Slovačke u 24 sata, odnosno do jutros u 6 u Slovačku je ušlo oko 26 000 tisuća ljudi. Do ovog trenutka to je oko 30 000 ljudi. Samo njih 44 zatražilo je pravnu pomoć i zaštitu. Većina ima prijevoz za dalje, rodbinu, prijatelje, oni koji nemaju smještaju se u kampove. Ima dovoljno mjesta, svima će kažu pomoći. Izvanredno stanje znači da na taj način lakše i brže donose odluke, izvijestio je Igor Rotim

Slovačka predsjednica je danas obišla ovo područje da vidi kako se Slovaci nose s humanitarnom krizom, dodaje. 

Pomoć se prikuplja u cijeloj zemlji. 

- Koliko ste putovali do ovdje? Dva dana, možda malo više jer su ukrajinske granice pune kontrole. Tako pokušavaju spriječiti ulazak neprijatelja u gradove. Neću vas pitati kako ste, nego kamo idete? Idemo u Graz tamo imamo prijatelja, rekla je Viktoria, izbjeglica.

- Imate li još nekoga u Ukrajini? Da. Jesu li još tamo? Jesu, moj otac, moj brat i moj stric. Ostaju se boriti. Putine mrzim te, poručuje Angelina, izbjeglica.

- Pomažem svima. Nosim im stvari u sobu u kojoj će odsjesti. Nema puno muškaraca, kao što vidite većinom dolaze žene i djeca jer su se muškarci ostali boriti, kaže Mario, volonter.

- Ovo je izvanredna situacija, Slovačka se priprema za prihvat većeg broja izbjeglica. Pripremamo se za pružanje administrativne i osnovne pomoći izbjeglicama. Mislim da smo pripremljeni, Zuzana Čaputova, slovačka predsjednica.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!