16:45 / 11.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Rusija će uskoro odgovoriti SAD-u i NATO-u na pitanja o sigurnosti

Putin i Šojgu

Putin i Šojgu

Foto: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin / Reuters

Rusija će "vrlo skoro" odgovoriti na američke i NATO-ove protuprijedloge o europskoj sigurnosti, rekao je u petak u Moskvi ruski ministar obrane nakon sastanka s britanskim kolegom Benom Wallaceomu, javlja agencija Interfax.


Moskva je zatražila od Washingtona i Bruxellesa jamstva da NATO neće nikada primiti u svoj blok Ukrajinu, što su oni odbili, ali su poslali svoje prijedloge Rusiji.

Šojgu je pozvao Zapad da prestane oružjem opskrbljivati Ukrajinu i poručio da nije Rusija jedina kriva za rast napetosti u Europi.

Zatražio je objašnjenje zašto London šalje specijalne snage u Ukrajinu.

Također je, kako je prenijela agencija RIA, rekao Wallaceu da je njegovo ministarstvo spremno razmotriti nastavak suradnje s Britanijom u vojnim pitanjima.

Wallace je razgovore nazvao "konstruktivnima i iskrenima", navodi Reuters.

Rusija je razmjestila više od 100.000 svojih vojnika uz ukrajinsku granicu no odbacuje optužbe da planira napad na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo obrane odbacilo je u petak zajednički odgovor NATO-a i Europske unije na postavljena pitanja o sigurnosti nazivajući takav odgovor besadržajnim i tumačeći ga kao manjak poštovanja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zatražio je da sve članice oba bloka odgovore o tome kako shvaćaju načelo "nedjeljive sigurnosti", te očekuje pojedinačni odgovor svake države, navodi MVP iz Moskve.

Umjesto toga, Moskva je primila odgovore čelnika NATO-a i visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku, a njima Lavrov nije uputio takvo pitanje.

- Takav korak ne može se sagledati drukčije nego kao znak diplomatske nepristojnosti i nepoštivanja našeg zahtjeva, odgovorilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!