22:29 / 02.09.2020.

Autor: V.K./Hina

Rusija spremna "u potpunosti surađivati" s Njemačkom u slučaju Navaljni

Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/

Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/

Foto: - / REUTERS

Rusija je spremna u "potpunosti surađivati" s Njemačkom u slučaju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, za kojeg Berlin drži da je otrovan novičokom.
Rusija je spremna u "potpunosti surađivati" s Njemačkom u slučaju ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, za kojeg Berlin drži da je otrovan novičokom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Stanje Alekseja Navaljnog se popravlja
Merkel: Obavijestili smo ruskog veleposlanika o rezultatima istrage
Ruski tužitelji kažu da nema naznaka zločina u slučaju Alekseja Navaljnog

- Potvrđujemo da smo spremni i zainteresirani u potpunosti surađivati i razmjenjivati informacije o toj temi s Njemačkom, tvrdio je Peskov, prenosi državna agencija RIA Novosti.

On je također naglasio da Njemačka Rusiju nije službeno informirala o svojim zaključcima.

- Rusko državno odvjetništvo je poslalo službeni zahtjev njemačkoj strani u nadi da će dobiti službeni odgovor. Naši liječnici su također predložili službenu razmjenu informacija, ali nažalost nisu primili službeni odgovor od njemačkih kolega, izjavio je Peskov.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je optužilo Njemačku da vodi diplomaciju putem megafona i da je zamijenila normalnu suradnju informativnom kampanjom ignorirajući postojeće pravne mehanizme suradnje.

Ruski veleposlanik u Njemačkoj, Sergej Nečajev, pozvan u srijedu u njemačko ministarstvo vanjskih poslova, tražio je dokaze, ali nije dobio nikakav odgovor, nikakvu informaciju, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na ruskoj državnoj televiziji.

Velika Britanija je pozvala u srijedu Rusiju da "kaže istinu" o Alekseju Navaljnome, za kojeg Berlin drži da je otrovan  otrovom novičok, ocijenivši potpuno neprihvatljivom upotrebu zabranjenog kemijskog oružja.

- Potpuno je neprihvatljivo da je to zabranjeno kemijsko oružje ponovo uporijebljeno i da je na meti nasilja ponovo osoba iz ruske oporbe, istaknuo je britanski ministar vanjskih poslova u priopćenju.

- Ruska vlada mora reći istinu o onome što se dogodilo Navaljnome", dodao je i obećao usko surađivati s Njemačkom, našim saveznicima i međunarodnim partnerima kako bi pokazali da postoje posljedice uporabe zabranjenog kemijskog oružja, bilo gdje u svijetu.

Bijela kuća je u srijedu obznanila da je "jako zabrinuta" što rezultati medicinskih ispitivanja u Njemačkoj o Alekseju Navaljnom ukazuju na trovanje.S

- Sjedinjene Države su jako zabrinute rezultatima o trovanju Alekseja Navaljnog i osuđuju taj čin, navodi Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

- Rusija je već koristila neurotoksičnu tvar novičok, dodaje i precizira da će Washington raditi sa saveznicima kako bi odgovorni u Rusiji za to odgovarali.

Sjedinjene Države nemaju razloga sumnjati u zaključak njemačke vlade da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičokom, rekao je izvor američke vlade.

Taj neimenovani izvor je rekao da je korištenje novičoka, kojima je 2018. otrovan ruski bivši špijun Sergej Skipal, pokazuje da se Putin ne libi okomiti na pojedince za koje smatra da ga ugrožavaju.

Europska unija je u srijedu "najsnažnije" osudila trovanje Navaljnog i pozvala Rusiju da u potunosti istraži taj pokušaj i ubojstva i odgovorne izvede pred sud.

- Uporaba kemijskog oružja u bilo kakavim okolnostima je je ppotpuno neprihvatljiva i predstavlja krešenje međuanordnih zakona,poručio je Visoki predstavnik EU- za vanjsku politiku Josep Borrell.

Ruski oporbenjak Navaljni je "žrtva užasnog i kukavičkog poteza", upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!