16:44 / 16.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Rusija spremna vratiti se u ugovor Otvoreno nebo ako to učini SAD

Rusija se spremna vratiti u ugovor Otvoreno nebo

Rusija se spremna vratiti u ugovor Otvoreno nebo

Foto: Philip Brown / REUTERS

Rusija je u utorak objavila da je spremna vratiti se u ugovor "Otvoreno nebo" o kontroli oružja, ako to učine Sjedinjene Države, istaknuvši da neće "beskrajno čekati" na američku odluku.

- Ostavljamo vrata otvorena. No naši kolege u Washingtonu i u drugim glavnim gradovima zemalja NATO-a moraju shvatiti da nećemo beskrajno čekati, rekao je agenciji Ria Novosti zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.


Prema njegovim riječima, postupak istupanja iz tog ugovora koji je Moskva počela i koji još traje, dovršit će se "ako nas SAD u međuvremenu ne obavijesti o svojoj spremnosti da ponovno prihvati odredbe ugovora".


Nije rekao koliko je Rusija još spremna čekati na američki odgovor prije nego što dovrši svoje povlačenje iz Otvorenog neba.


Rusija je lani istupila iz ugovora Otvoreno nebo nakon američkog povlačenja prema odluci Donalda Trumpa koji je kritizirao i niz drugih međunarodnih ugovora.


Vlada Joea Bidena je posljednjih tjedana poduzela korake radi ponovne prilagodbe odredbama nekih ugovora. Tako je Washington u posljednjem trenutku u siječnju produljio važan ugovor Novi START o ograničavanju nuklearnog oružja, potpisan s Moskvom.


Ugovor Otvoreno nebo stupio je na snagu 2002. i u početku ga je potpisalo 35 zemalja.


Svakoj članici daje pravo da obavlja promatračke letove iznad teritorija drugih potpisnica ugovora koje moraju pristati na takve letove kako bi se omogućila kontrola vojnih djelatnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!