Tužitelji traže novčanu kaznu za Navaljnog zbog klevete

16.02.2021.

10:20

Autor: HRT/Hina

Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

Ruski državni tužitelji zatražili su od suda da izrekne novčanu kaznu od 950.000 rubalja (oko 10.600 eura) oporbenjaku i oštrom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom na suđenju za klevetu, koje on naziva politički motiviranim procesom.

Navaljni je već prije osuđen na gotovo tri godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne, što je izazvalo osude Zapada koji zbog tog slučaja najavljuje moguće sankcije Moskvi.

U novom sudskom postupku Navaljnog se tereti da je oklevetao veterana II. svjetskog rata koji je u promidžbenom videu prošle godine podržao ustavne promjene koje omogućuju predsjedniku Vladimiru Putinu da se nakon 2024. kandidira za još dva mandata.

Navaljni je osobe iz tog videouratka nazvao izdajicama i korumpiranim ulizicama, a vlasti je optužio da optužbe za klevetu koriste kako bi okaljale njegov ugled. Veterani Velikog domovinskog rata uživaju golemo poštovanje u Rusiji i kritike na njihov račun smatraju se društveno neprihvatljivim i uvredljivim.

Iako se kleveta, ako se dokaže, kažnjava do dvije godine zatvora, odvjetnik Alekseja Navaljnog prije je izjavio da njegovu klijentu u ovom slučaju ne prijeti zatvorska kazna jer je kazneno djelo počinjeno prije izmjene zakona koja sada za klevetu predviđa i zatvorsku kaznu. Blaža kazna uključuje novčanu globu ili rad za opće dobro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!