19:37 / 30.03.2022.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Ruska ofenziva na istoku, razaranja su golema - pregled

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Marienko Andrii / Unian

Rusija je objavila da ne vidi velike pomake u jučerašnjim pregovorima koji su se održali u Istanbulu, iako je Ukrajina predložila da će prihvatiti neutralan status, a zauzvrat zatražila sigurnosna jamstva za trajni prekid ruske agresije. I dalje se čuju eksplozije oko Kijeva premda ima naznaka da su Rusi počeli povlačiti dio trupa oko glavnoga grada. Istodobno, pojačavaju se napadi na gradove na istoku Ukrajine što su Rusi jučer i najavili. Rusiji je stigla i potpora iz Kine.

Razaranje je toliko, da je teško vjerovati u bilo kakve promjene. Rusiji će vjerovati tek kad na terenu vidi istinsko povlačenje vojnih snaga, skeptičan je ukrajinski predjednik nakon jučerašnjih pregovora u Istanbulu. Iako su signali pozitivni, prigušuju ih eksplozije ruskih granata.

- Naravno, vidimo sve rizike. Naravno, ne vidimo razloga vjerovati riječima pojedinih predstavnika države koja se nastavlja boriti za naše uništenje. Ukrajinci nisu naivni narod. Ukrajinci su već naučili u ova 34 dana invazije, ali i u proteklih osam godina rata u Donbasu, vjerovati samo konkretnim rezultatima, poručio je Volodimir Zelenski.

Kremlj umanjuje nadu u bilo kakav pomak u mirovnim pregovorima. Pozitivno je jedino što je Ukrajina formulirala konkretne prijedloge. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je kako je to "pozitivan faktor", ali da vezano za Zapad "predstoji još jako, jako puno posla."

Ruske snage napadaju gotovo sve gradove duž crte bojišnice koja odvaja teritorij pod kontrolom ukrajinske vlade od samoproglašenih proruskih republika u Donbasu. Strateški značajan Černihiv na sjeveru, ne osjeća bilo kakav nepredak prema miru.

- Neprijatelj je demonstrirao "smanjenje aktivnosti" u černihivskoj regiji napadom na Nižin, i iz zraka, cijelu noć gađali su i Černihiv. Ponovo su uništeni objekti civilne infrastrukture poput knjižnica, trgovačkih centara i mnogih drugih objekata, izvijestio je guverner ukrajinske regije Černjihiv Vjačeslav Kraus.

Trogodišnji Dima ranjen je u Mariupolju još 19. ožujka, no puni tjedan nije mogao biti evakuiran iz razrušenog grada, još uvijek opkoljenog ruskim i čečenskim snagama. Anesteziologinja u bolnici u Zaporižju Olena Plevakina izvijestila je kako je u toj bolnici trenutačno troje djece. Sva su s područja borbi. Dima je operiran i dalje mu je potrebna intenzivna njega, kaže.

Mariupolj pred padom

Mariupolj, strateška luka na Azovskom moru, u kojoj je poginulo najmanje 5 tisuća civila, 210 djece - pred padom je u ruske ruke. U napadu iz zraka pogođena je zgrada Crvenog križa. Satelitske snimke pokazuju grad kojeg više nema.

Tek nešto je mirnije u Kijevu. No, ruske snage još se nisu povukle s položaja oko glavnoga grada. Gradonačelnik Vitalij Kličko kaže kako su cijelu noć slušali jak ruski napad i snažne eksplozije istočno i sjeverno od grada.

Golema razaranja, duboke traume

Ono što je ostalo od Irpinja, na sjeverozapadu, pola sata udaljenom od Kijeva - ponovno je zauzela ukrajinska vojska. Prema tvrdnjama gradonačelnika Oleksandra Markušina - ubijeno je 200 - 300 civila. Mnogi su još pod ruševinama." Golema razaranja zbog intenzivnih ruskih napada, koja su natjerala u bijeg tisuće, među onima koji su ostali - izazvala su duboke traume. Mala Rohan, selo 20 kilometara od Harkiva na istoku, od ruskih su okupatora ukrajinske vojne snage oslobodile. Na svakom koraku jasni ratni ožiljci.

Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad, među najžešče je napadanima i najrazrušenijima. Stambena naselja, škole i bolnice - sve je bilo cilj ruskih napada. Maksim, ukrajinski vojnik - kaže kako je moral ruskih vojnika pao. Većina ih je, dodaje - shvatila da su napravili veliku pogrešku kada su došli u Ukrajinu.

Najradikalniji plan među EU nacijama koje su se obvezale umanjiti ovisnost o ruskim energentima, objavio je poljski premijer Mateusz Morawiecki. Njegova će zemlja okončati uvoz ruske nafte do kraja 2022., jer ruski predsjednik Vladimir Putin koristi plin i naftu kao alat za ucjenu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!