Ruske službe napale ključne informacijske sustave u Crnoj Gori

26.08.2022.

16:04

Autor: Hina/I.B.

Cyber attacks

Cyber attacks

Foto: Pixabay / Pixabay

Crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost objavila je da iza kibernetičkog napada na crnogorske institucije stoji nekoliko ruskih službi, prenijeli su crnogorski mediji, uz ocjenu da je riječ o vrhuncu hibridnog rata.

Crnogorska obavještajna agencija navodi i da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla biti sva "ključna infrastruktura", poput elektroenergetskog sustava ili vodoopskrbe.

Naveli su i da riječ o napadu kakav nije izveden nigdje drugdje, te da je metodologija napada karakteristična za ruske službe.

Crnogorska vlada nešto ranije je objavila da je Crna Gora od četvrtka navečer izložena novoj seriji organiziranih kibernetičkih napada na vladinu informatičku infrastrukturu.

"Iako su trenutno iz sigurnosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost građana i gospodarskih subjekata i njihovih podataka nije ni na koji način ugrožena. Crna Gora je o detaljima napada, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016., informirala međunarodne saveznike", priopćeno je iz crnogorske vlade.

Ruske službe napale su 2015 .i 2016. informacijski sustav crnogorske vlade, uoči prijema Crne Gore u NATO.

Crnogorski premijer Dritan Abazović zbog informatičkih napada sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Abazović je u obraćanju medijima ocijenio da su najnoviji napadi na vladine servere politički motivirani, te je potvrdio da se radi o vrlo ozbiljnim napadima.

Naveo je i da nadležne službe prate situaciju, te da je uključena Agencija za nacionalnu sigurnost, Uprava policije i Ministarstvo obrane Crne Gore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!