11:43 / 01.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Ruski veleposlanik: Bandić je bio izuzetan čovjek koji treba dobiti svoj trg

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko

Ruski veleposlanik Andrej Nesterenko

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Milan Bandić bio je izuzetan čovjek i velik prijatelj Rusije, rekao je u ponedjeljak ruski veleposlanik Andrej Nesterenko i dodao kako podržava ideju svoga prethodnika da zagrebački gradonačelnik, koji je umro u nedjelju, dobije svoj trg u hrvatskoj prijestolnici.

Otišao je izuzetan čovjek, veliki prijatelj naše zemlje, Ruske Federacije, kazao je Nesterenko nakon upisivanja u knjigu žalosti u Gradskom poglavarstvu.

Gospodin Bandić snažno je doprinio razvoju bilateralnih odnosa između dviju zemalja, dodao je ruski veleposlanik koji je na tu funkciju stupio krajem prošle godine.

Bandiću je zahvalio na pomoći djeci iz Beslana u kojem je u terorističkom napadu 2004. poginulo 334 civila, od kojih 186 djece. Najmlađi iz tog grada u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji-Alaniji godinama su ljetovali u Hrvatskoj u organizaciji Grada Zagreba.

Nesterenko je pokojnom zagrebačkom gradonačelniku zahvalio i na uspješnoj organizaciji nastupa umjetničkih skupina iz Rusije, pa naglasio da nije slučajno da je ruski predsjednik Vladimir Putin Bandiću uručio Visoki red prijateljstva za doprinos bilateralnim odnosima.

Sjećanje na gospodina Bandića uvijek će biti u našem srcu, zaključio je ruski veleposlanik i dodao da podržava ideju svog prethodnika Anvara Azimova da se po Bandiću nazove neki zagrebački trg.

Ako će nešto po tom pitanju ovisiti o meni, ja sam spreman napraviti te korake, kazao je veleposlanik.

Zagrebački gradonačelnik u prosincu prošle godine prisustvovao je otvaranju novog ruskog veleposlanstva u Zagrebu na koje je stigao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Bandić je tada rekao da ga je Lavrov pozvao u Sjevernu Osetiju, regiju na Kavkazu čiji je počasni građanin.

- Mi smo isto stablo dvije grane. Mi smo jedan od 27 glavnih gradova Europske unije, ali ne smijemo nikad zaboraviti na dobru suradnju s našim ruskim prijateljima. Neka dugo živi prijateljstvo između hrvatskog i ruskog naroda, rekao je tada Bandić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!