Rusija više ne može osigurati domaću proizvodnju oružja i streljiva

19.10.2022.

19:53

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Ruski napadi na Ukrajinu

Ruski napadi na Ukrajinu

Foto: Vadim Sarakhan / REUTERS

Korištenje iranskog oružja za Moskvu znači priznanje neuspjeha, nakon desetljeća financiranja sovjetske i postsovjetske obrambene industrije. Posljednji ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu oslanjali su se na iranske dronove Shahid-136. Dizajnirani su za izbjegavanje protuzračne obrane.

Nosni dio sadržava bojnu glavu i optiku potrebnu za precizan napad. Motor se nalazi u stražnjem dijelu trupa te pokreće dvokraki propeler. Dron je dugačak tri i pol metra, uz raspon krila od dva i pol metra. Leti brzinom većom od 185 kilometara na sat. Težak je dvjesto kilograma. Domet mu je oko dvije i pol tisuće kilometara, a masa bojne glave četrdeset kilograma.Bitka za Ukrajinu ušla je u novu fazu. Nakon niza neuspjeha na samoj bojišnici Rusi su uzvratili po dubini ukrajinskog teritorija. Napadaju dronovima navodno iranske proizvodnje.

- U ovom trenutku, na taktičkoj razini, ruski teroristi možda i mogu reći da imaju neku prednost jer im upotreba dronova kamikaza daje nadu, iluziju da pobjeđuju. Ali i to će uskoro prestati jer ovih 237 dana naše borbe dokaz je da smo sposobni odgovoriti na bilo kakvu rusku prijetnju pa ćemo uspješno uzvratiti i na ovu, naglasio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No, za učinkovit odgovor nužna je, ističe Zelenski, pomoć Zapada u protuzračnim sustavima i streljivu. Naš stručnjak za protuzračnu obranu smatra da je korištenje iranskih dronova pokazatelj ruske tehnološke nemoći.

- Oni su ostali bez ključnih dijelova za svoje raketne sustave pa i za svoju proizvodnju vlastitih dronova i to je njihov tehnološki nedostatak i zato su se evo priklonili (Iranu). Još jedan cilj koji Rusija pokušava s ovim ostvariti je nažalost internacionalizacija konflikta. Pokazati da nisu ostali sami, poručio je stručnjak za raketne sustave Vilko Klasić. Ruska strana negira da se koristi iranskim dronovima. 

- Ne, nemamo takve informacije. Upotrebljava se samo ruska oprema - znate to - s ruskim nazivima. Sva ostala pitanja možete uputiti Ministarstvu obrane, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvoz dronova Rusiji negira i Iran.

- Nažalost, objavljuju se vijesti koje proizlaze iz političkih ciljeva i uglavnom su razvijene od strane zapadnih medija. Baš kao što je nebrojeno puta objavljeno, Islamska Republika Iran nije ni na jednoj strani u ratu Rusije i Ukrajine. Islamska Republika Iran nije izvezla nikakvo oružje nijednoj strani u ratu, kazao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

U Kijevu ukrajinski vojnici pokazuju dijelove oborenog drona. Korištenje bespilotnih dronova izaziva veliku pozornost međunarodne zajednice.

Nema još konkretnih dokaza da su dronovi doista stigli iz Irana, iako mnogo toga upućuje na takav zaključak. S druge strane američke obavještajne službe potvrđuju da ruske postrojbe na Krimu treniraju pripadnici Revolucionarne garde iz Irana.

Mogući ruski uvoz oružja iz Irana, ali i drugih zemalja, kako tvrde analitičari - jasan je pokazatelj da rusko gospodarstvo više ne može osigurati domaću proizvodnju oružja i streljiva, što je prvi jasni pokazatelj uspješnosti međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi na početku agresije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!