16:48 / 10.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

SAD donira 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Ilustracija, cijepljenje

Ilustracija, cijepljenje

Foto: Marko Djurica / REUTERS

SAD će najsiromašnijim zemljama svijeta donirati 500 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, u vrijednosti od 3, 5 milijradi dolara. Washington je pozvao i druge članice skupine G7 da slijede taj trend, u cilju sveobuhvatnog plana za okončanje pandemije koronavirusa. Dosad najveća donacija jedne zemlje obznanjena je u četvrtak, prije susreta predsjednika Joea Bidena s liderima skupine G7 u zapadnoj Engleskoj.

Pesto milijuna doza cjepiva namijenjeno je za 100 najsiromašnijh zemalja svijeta. Visoki dužnosnik Bidenove administracije opisao je taj potez kao "velik korak naprijed koji će pojačati globalne napore s ciljem donošenja nade u svaki kutak svijeta".


-Doista želimo naglasiti da se ovdje u osnovi radi o jedinstvenom cilju spašavanja života, rekao je taj dužnosnik, dodajući kako Washington nije tražio protuusluge.


Pfizer i BioNTech ranije su rekli da će prodati SAD-u 200 milijuna doza u 2021. i 300 milijuna doza u prvoj polovici 2022. Ta će cjepiva biti namijenjena siromašnim zemljama, a Pfizer kaže da će ih prodati SAD-u bez profita.


- Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će bržoj distribuciji stotina milijuna doza našeg cjepiva u najsiromašnije zemlje svijeta, rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.


Kap u moru


Dobrotvorna organizacija Oxfam apelirala je da se učini sve što je moguće kako bi se pojačala globalna proizvodnja cjepiva.


- Naravno, tih 500 milijuna doza dobrodošlo je, jer će pomoći više od 250 milijuna ljudi, ali to je još uvijek kap u moru, u usporedbi s potrebama svijeta, izjavio je Niko Lusiani iz odjela za cjepiva američke podružnice Oxfama.


Zauzeo se za ukidanje patentnih prava na cjepivo, kako bi kvalificirani proizvođači diljem svijeta mogli proizvesti milijarde jeftinih doza cjepiva. 

Američki predsjednik Joe Biden podržao je ukidanje patenata na cjepivo, no o tome ne postoji međunarodni konsenzus.


Nova donacija nastavlja se na onu koju je Washington obećao donirati do kraja lipnja, a riječ je o 80 milijuna doza cjepiva i na najavu da će uplatiti 2 milijarde dolara za program COVAX, kojim koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva (GAVI).

SAD također poduzima korake u smjeru podrške lokalnoj proizvodnji cjepiva u drugim zemljama, uključujući putem inicijative Quad, s Japanom, Indijom i Australijom.


Bidenova objava nove donacije dolazi istodobno sa sve glasnijim pozivima SAD-u, koji je već prvom dozom cijepio 64 posto stanovništva, da pojača donacije drugim zemljama koje očajnički trebaju cjepivo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!