07:26 / 07.06.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Sto bivših svjetskih lidera pozvalo G7 da plati cijepljenje protiv COVID-a

Lideri pozvali G7 da plati cijepljenje

Lideri pozvali G7 da plati cijepljenje

Foto: Soe Zeya Tun / REUTERS

Sto bivših predsjednika, premijera i ministara vanjskih poslova pozvalo je skupinu sedam bogatih država (G7) da plati globalno cijepljenje protiv koronavirusa kako bi pomogle zaustaviti mutiranje i povratak virusa kao svjetske prijetnje.

Čelnici su uputili apel uoči summita G7 u Engleskoj, koji počinje u petak, kada će se predsjednik SAD-a Joe Biden sastati s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Kanade i Japana.

U svom pismu bivši svjetski čelnici kazali su da je globalna suradnja propala 2020., ali da bi 2021. mogla otvoriti novu eru.

- Podrška G7 i G20, koja bi cjepiva učinila lako dostupnim zemljama s niskim i srednjim dohotkom, nije dobročinstvo, nego strateški interes svake zemlje, stoji u pismu.

Među potpisnicima pisma su bivši britanski premijeri Gordon Brown i Tony Blair, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban-Ki Moon i 15 bivših afričkih čelnika.

Poručili su i da bi G7 i ostali čelnici pozvani na summit trebali jamčiti da će tijekom dvije godine platiti oko 30 milijardi dolara godišnje za borbu protiv pandemije diljem svijeta.

- Za G7 to plaćanje nije dobročinstvo, nego samozaštita kako bi se zaustavilo širenje, mutiranje i povratak bolesti koja prijeti svima nama, rekao je Brown.

Njihova se molba poklopila s anketom dobrotvorne organizacije 'Save the Children', koja je dobila snažnu potporu javnosti u SAD-u, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi, vezano za to da bi G7 mogao platiti oko 66 milijardi dolara potrebnih za cjepiva protiv COVID-a u svijetu.

U Britaniji je 79 posto ispitanika bilo za takvu politiku, kao i 79 posto Amerikanaca, pokazalo je istraživanje. Podrška je bila najniža u Francuskoj gdje je 63 posto bilo za.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!