WHO: COVID upozorenje Europi prije ljetnih putovanja

14:02 / 10.06.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Putovanje

Putovanje

Foto: Jan Vašek / Pixabay

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak Europljane da putuju odgovorno tijekom ljeta te upozorila da Europa "nikako nije izvan opasnosti" od COVID-a unatoč padu stopa zaraze posljednjih tjedana.

- S obzirom na porast broja društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva te velike festivale i sportska natjecanja sljedećih dana i tjedana, WHO Europa poziva na oprez, rekao je na brigfingu za novinare čelnik WHO-a za Europu Hans Kluge

- Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto, izjavio je Kluge.

Tijekom posljednja dva mjeseca pada broj novooboljelih od COVID-a, smrtnih slučajeva i hospitalizacija pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene radi suzbijanja zaraze.

- Broj prijavljenih slučajeva infekcije prošlog tjedna bio je 368.000, što je petina tjednih slučajeva prijavljenih tijekom vrhunca u travnju ove godine, rekao je Kluge. 

- Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti, istaknuo je.

Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta "pokazuje povećanu zaraznost", a mnogi koji spadaju u osjetljive skupine stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni.

- S obzirom na to da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu cjepiva, to nije dovoljno da se spriječi novi val zaraze, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!