SAD i EU pozivaju Srbiju i Kosovo da se posvete normalizaciji odnosa

24.11.2022.

11:30

Autor: HRT/V.G./Hina

SAD i EU pozivaju Srbiju i Kosovo da se posvete normalizaciji odnosa

SAD i EU pozivaju Srbiju i Kosovo da se posvete normalizaciji odnosa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bruxelles i Washington pozdravili su sporazum Srbije i Kosova o registarskim tablicama kojim je izbjegnuta eskalacija napetosti na terenu, a istodobno su poručili da se obje strane sad moraju posvetiti daljnjoj normalizaciji odnosa.


Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell objavio je u srijedu navečer da su se pregovarači dviju strana dogovorili da će Srbija prestati izdavati tablice s oznakama kosovskih gradova, a da će Kosovo obustaviti daljnje korake u vezi s preregistracijom vozila.

Šef Delegacije EU-a u Beogradu Emanuele Giaufret ocijenio je da su to dobre vijesti, istaknuvši da se sada obje strane mogu fokusirati na normalizaciju odnosa.

- Veoma dobre vijesti iz Bruxellesa. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbjegne daljnja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa, poručio je Giaufret na Twitteru.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price pohvalio je "dogovor dviju zemalja da se hitno u potpunosti posvete normalizaciji odnosa pod okriljem razgovora kojim posreduje EU" ocijenivši postizanje sporazuma kao veliki korak naprijed ka osiguravanju mira i stabilnosti u cijeloj regiji.

- Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju daljnji napredak ka normalizaciji odnosa, objavio je Price u priopćenju koje prenosi Glas Amerike (VOA).

Različiti naglasci o postignutom dogovoru o tablicama

Glavni pregovarači dviju strana, Besnik Bislimi i Petar Petković, usuglasili su dogovor o preregistraciji vozila uz posredovanje specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je istaknuo "veliku zahvalnost State Departmentu i američkoj diplomaciji na neprocjenjivoj podršci".

Bislimi je na Twitteru istaknuo da bi se nakon tog dogovora trebali nastaviti intenzivni razgovori "o prijedlogu Europske unije, koji podržavaju Njemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa.

Beograd pak postignuti dogovor vidi kao pristanak Prištine na zahtjeve srpske strane u pogledu ispunjavanja ranijih obveza preuzetih Briselskim sporazumom iz 2013., navodeći da je kosovska strana "prihvatila sve što je prethodnih dana odbijala".

Sporazum iz 2013., postignut pod pokroviteljstvom EU-a, obvezao je kosovske vlasti da formiraju Zajednicu srpskih općina, ali to nikad nije provedeno jer Priština strahuje da bi ta ideja mogla dovesti do paralelne izvršne vlasti pod kontrolom Beograda.

Prema priopćenju ureda za Kosovo srbijanske vlade, obveza o "ispunjenju svih prethodnih sporazuma iz dijaloga" veliki je uspjeh za Srbiju i taj korak, kako se ističe, ide prije bilo kakvih daljnjih razgovora o normalizaciji odnosa.

Po ocjeni šefa tog ureda i glavnog pregovarača Beograda Petra Petkovića, dogovor u srijedu navečer u Bruxellesu znači ostanak tablica s oznakama KM na sjeveru, dok se konačno ne postigne dogovor oko toga.

- Ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje, istaknuto je u priopćenju.

Njemački veleposlanik u Prištini Jorn Rohde dogovor o registarskim tablicama vidi kao preduvjet za predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima.

- Zaista dobre vijesti i dobar znak za daljnje predstojeće razgovore o otvorenim pitanjima, objavio je Rodhe na Twitteru.

Napetosti između Beograda i Prištine traju od 2008. kad je Kosovo proglasilo neovisnost, koju priznaje stotinjak država, među kojima i vodeće zapadne zemlje, ali ne i Kina i Rusija, te pet država članica Europske unije.

Italija poziva Srbiju i Kosovo na potpunu normalizaciju odnosa

Srbija i Kosovo trebaju u potpunosti normalizirati odnose pošto su postigli dogovor koji je okončao dvogodišnji spor oko registarskih tablica, poručio je u četvrtak talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Zapad je upozorio da bi taj spor mogao eskalirati u nasilje, ali je naposljetku riješen u srijedu kasno navečer zahvaljujući posredovanju Europske unije, uz potporu SAD-a.

Italija trenutačno vodi NATO-ovu misiju na Kosovu KFOR i u njoj sudjeluje s najviše vojnika.

- Sada je neophodno nastaviti putem dijaloga i potpune normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, izjavio je Tajani nakon telefonskog razgovora s čelnicima dviju strana.

Tajani, koji je posjetio Beograd i Prištinu u utorak sa svojim ministrom obrane, poručio je da je "budućnost Balkana u Europi" dodajući da je "Italija spremna igrati vodeću ulogu u regiji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!