SAD izgubio gospodarsku prednost ispred Kine, EU brine energetska stabilnost

13.08.2023.

19:48

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/HRT/R.S.

U sjeni rata u Ukrajini traje globalna utrka između istoka i zapada. Stabilni dobavni pravci energenata s jedne i proizvodnja čipova i poluvodiča s druge strane u fokusu su najvećih svjetskih sila. Sjedinjene države sve više posustaju pred naletom Kine po pitanju tehnološkog napretka dok Europske čelnike istodobno brine energetska i tehnološka stabilnost u globalno sve više polarizirajućem vremenu.


Sjedinjene Države izgubile su gospodarsku prednost koju su desetljećima držale ispred svojeg najvećeg rivala Kine. 

- Nekad smo imali najbolju infrastrukturu na svijetu, bili smo prvi. Naše luke, željeznice, zračne luke i ceste bile su najbolje. Sada smo 13. na svijetu. Kina je bila osma, sada je na drugom mjestu. Nemoguće je imati najbolje gospodarstvo s drugorazrednom infrastrukturom, objasnio je Joe Biden, predsjednik SAD-a. 

Zanemarivanje domaćeg gospodarstva na uštrb jeftinijeg uvoznog ugrozilo je i Njemačku. Otvaranje prve europske tvornice poluvodiča problem će smanjiti, no ne i riješiti.

- Njemačka će postati glavna lokacija za proizvodnju poluvodiča u Europi. To je važno za proizvodnu stabilnost u svijetu, ali i za budućnost opstanka europskog kontinenta, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar. 

Europsko gospodarstvo


Bez sigurne opskrbe čipovima i poluvodičima koji dolaze iz Tajvana, koji svojata Kina, cjelokupno bi se europsko gospodarstvo paraliziralo.

- S ovom ćemo tvornicom postići gospodarsku sigurnosnu stabilnost u srcu Europe i smanjiti ekonomsku i političku ovisnost. Mnoge različite grane industrije imat će sigurnu opskrbu, istaknuo je Robert Habeck, njemački ministar gospodarstva. 

Sjedinjene Države samo u nadolazećoj godini planiraju investirati više od 200 milijardi dolara u industriju poluvodiča. Drugo veliko pitanje je energija. Biden se okreće obnovljivim izvorima dok Norvežani ulažu u LNG terminal.

- Ovo je investicija vrijedna više od 13 milijardi kruna i doprinijet će tome da Norveška i dalje ostane siguran i stabilan dobavljač prirodnog plina, kazao je Jonas Gahr Store, premijer Norveške. 

- Energija vjetra i solarna energija mnogo su jeftinije od fosilnih goriva. I više nema otpuštanja radnika u tim područjima. Zahvaljujući novom zakonu, događaju se povijesne investicije u čistu energiju i posao ponovno cvjeta, rekao je Biden. 

Velike ekonomske sile vraćaju fokus na razvijanje domaće industrije te zapošljavanje i obrazovanje domaćih stručnjaka jer, kako se čini, globalizam je prevelik rizik u trenucima svjetske nestabilnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!