Blinken pozvao Rusiju da odustane od rata

17.02.2022.

18:18

Autor: Hina/HRT/D.S.

Američki državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Američki državni tajnik Antony Blinken u Ujedinjenim narodima pozvao je Rusiju da "napusti put rata" pri čemu je s mnogo pojedinosti, ali bez dokaza, opisao mogući katastrofalan plan napada na Ukrajinu za koji Washington ocjenjuje da će se sigurno dogoditi.

Umjesto na Minhensku konferenciju o sigurnosti, američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u New York kako bi sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravlja o ukrajinskoj krizi i implementaciji Minskog mirovnog sporazuma.


U dramatičnom obraćanju Vijeću sigurnosti Blinken je poručio:


- Ovdje sam danas ne da započnem, već da spriječim rat. Ako Rusija ne napadne Ukrajinu, odahnut ćemo i sa zadovoljstvom prihvatiti kritike. Diplomacija i implementacija sporazuma iz Minskog jedina su rješenja ukrajinske krize.


Blinken je kazao kako Washington ne može precizno reći kako će se situacija odvijati, ali je iznio moguće scenarije prema kojima bi Rusija isprovocirala razloge za invaziju na Ukrajinu čiji ciljevi uključuju i glavni grad Kijev.


Opisao je scenarij koji američka obavještajna služba smatra vjerojatnim, s raketiranjem i bombardiranjem Ukrajine, hakerskim napadima na glavne ukrajinske ustanove, a zatim s invazijom tenkova i vojnika na glavne ciljeve.


Blinken je kazao i da je Washington dobio odgovor Moskve na američki prijedlog rješavanja krize, te da ga razmatra. Rekao je i da je danas predložio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da se idućeg tjedna sastanu u Europi.


- Nimalo ne sumnjam da će odgovor na moje današnje izjave biti novi demantiji ruske vlade, rekao je Blinken.


Pred Vijećem sigurnosti UN-a zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Vershinin je kazao kako je "dan takozvanog napada na Ukrajinu iza nas", poručivši SAD-u da se ne dovode u neugodnu situaciju ponavljajući optužbe da će Rusija napasti Ukrajinu. Ukrajina nema namjeru provesti Minski sporazum, kazao je ruski diplomat.


Američki predsjednik Joe Biden danas je upozorio da bi ruski napad na Ukrajinu mogao početi sljedećih dana, te da bi Moskva mogla inscenirati događaje koji bi bili izgovor za invaziju. Na pitanje novinara planira li nazvati ruskog predsjednika Vladimira Putina, Biden je odgovorio kako u ovom trenutku to ne planira.


Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu vojno-tehničku akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.


Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

Rusko protjerivanje zamjenika američkog veleposlanika u Rusiji nije bilo ičim izazvano, rekla je zamjenica predstavnika za javnost Bijele kuće Karine Jean-Pierre ranije danas, upozoravajući na povećanu mogućnost ruske invazije na Ukrajinu.


Rusija je protjerala zamjenika američkog veleposlanika Barta Gormana iz zemlje, objavio je danas američki State Department potvrđujući izvješća ruske agencije RIA-e.


- Ruske akcije protiv zamjenika šefa naše misije, koji je bio ključni član čelnog tima veleposlanstva, nisu bile ičim izazvane, rekla je Jean-Pierre obraćajući se novinarima u zrakoplovu Air Force One na putu u Ohio.


- Sada je više nego ikad ključno da naše zemlje imaju potrebno diplomatsko osoblje kako bi se olakšala komunikacija između naših vlada, naglasila je.


Ponovila je ranije upozorenje američkog predsjednika Joea Bidena da bi ruski napad na Ukrajinu mogao doći u bilo kojem trenutku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!