17:07 / 17.02.2022.

Autor: Željko Raić/Vijesti u 17/HRT/Hina

Sve više vojnih zrakoplova na istoku Europe, Rusi zaprijetili SAD-u

I dalje prijetnja eskalacije

I dalje prijetnja eskalacije

Foto: HRT / HTV

Istoku Europe i dalje prijeti eskalacija sukoba. Stanje je sve napetije jer Rusiji, koja je objavila da povlači dio vojnika, nitko ne vjeruje, a Zapad, na čelu sa SAD-om, tvrdi da umjesto povlačenja Rusija dovodi sve više vojnika, i to sve bliže granici. Tvrde i da Rusija priprema dodatne zalihe krvi i jača prisutnost na Crnome moru.

Jutro na Krimu, snimke pokazuju ruske vojnike s Južnog vojnog područja kako se vraćaju u svoje vojarne u Dagestanu, stotinama kilometara udaljenom od kriznog područja. Vojne vježbe su završene pa se vojska povlači, logičan je odgovor koji Moskva nudi.

- Druge vojne vježbe na sjeveru završavaju 20. veljače te se povlači vojska i oprema, kako je i bilo najavljeno. Nije to deeskalacija jer mi nismo ni doveli do eskalacije sukoba, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

No, odjednom nova vijest iz Minska, predsjednik ima neke svoje informacije, koje ne pridonose smirivanju napetosti.

- O tome kada će se ruska vojska povući - odlučit ćemo Putin i ja na sutrašnjem susretu. Ako kažemo sutra, bit će to sutra, ako kažemo za mjesec dana - bit će tako. Ostat će ovdje koliko mi to želimo, poručio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Iz Bruxellessa stiže odgovor. Ondje zasjedaju ministri obrane članica NATO-a, i nimalo im se ne sviđaju vijesti koje su čuli.

- Unatoč svim tvrdnjama Moskve o povlačenju i deeskalaciji, mi dobivamo ovakve odgovore. Čini se da Rusija samo skuplja nove snage na granici. A ako doista dođe do povlačenja, to je pravi korak prema mirnom rješavanju sukoba, kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.


Tijekom sastanka ministara obrane u Bruxellesu hrvatski ministar Mario Banožić ponovio je dva temeljna načela koja zastupa Hrvatska - da je rješavanje sukoba silom neprihvatljivo i da svaka nacija ima pravo sama birati svoj put.

Na istok Europe stiže sve veći broj zrakoplova

No ipak, osim diplomacije zapadni saveznici spremaju se i za druga rješenja. Nakon slanja vojnika, tenkova, protutenkovskih projektila, na istok Europe stiže i sve veći broj zrakoplova. Ovo su pripadnici eskadrila španjolskog i bugarskog ratnog zrakoplovstva.

- Hvala zemljama partnerima, Bugarskoj i Španjolskoj, što pokazuju snagu i zajedništvo NATO-a u osiguranju i zaštiti ovoga dijela Europe, poručio je zamjenik NATO-ova zapovjednika za zračnu obranu Athanasios Sexstos.

Nepovjerenje je ključna riječ u ovoj krizi. Obje strane iznose svoja stajališta koja druga strana ne prihvaća i smatra neiskrenima. U takovj atmosferi teško je postići mirno i diplomatsko rješenje. A Ukrajina bi mogla u tom sukobu velikih - ispasti najveća žrtva.


Biden kaže da je prijetnja ruske invazije "vrlo visoka"

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da je prijetnja ruske invazije na Ukrajinu "vrlo visoka", ali da su vrata za diplomatsko rješenje još uvijek otvorena.

Govoreći novinarima na izlasku iz Bijele kuće, Biden je rekao da "sve indikacije koje imamo pokazuju da su spremni napasti Ukrajinu".

- Imam osjećaj da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana, dodao je.

Biden je ponovio da Rusija nije povukla svoje snage s ukrajinske granice i da SAD vjeruje da je upletena u akcije kojima je cilj opravdati invaziju.
No, istaknuo je da je diplomatsko rješenje još uvijek moguće, pa je zatražio od državnog tajnika Antonya Blinkena da u četvrtak ode u

Ujedinjene narode i ondje da izjavu.

- On će iznijeti plan. Još uvijek postoji izlaz iz ovoga, naglasio je Biden. 
Dodao je da se zasad ne planira čuti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Neposredno prije Bidenove izjave, visoki dužnosnik State Departmenta je rekao da je stigao ruski odgovor na američke sigurnosne prijedloge, no predsjednik je izjavio da ih još nije pročitao.

Rusija je također protjerala drugog po rangu američkog diplomata iz Moskve. 

SAD: Rusija priprema i zalihe krvi

Sjedinjene Države vidjele su da Rusija priprema zalihe krvi, približava vojnike ukrajinskim granicama i ubacuje više borbenih zrakoplova, rekao je u Bruxellesu američki ministar obrane Lloyd Austin, odbacujući ruske tvrdnje o povlačenju.

- I sam sam ne tako davno bio vojnik. Znam iz prve ruke da takve stvari ne radite bez razloga. I sigurno ih ne radite ako se spremate otići kući. (...) Vidimo kako lete u više borbenih zrakoplov. Vidimo kako pojačavaju svoju spremnost u Crnom moru. Čak ih vidimo kako pripremaju zalihe krvi, rekao je Austin, umirovljeni general.

Maxar Technologies, privatna američka tvrtka koja prati gomilanje snaga, rekla je kako satelitske snimke pokazuju da je Rusiji, dok je povlačila dio vojne opreme iz blizine Ukrajine, stigla i druga oprema.

Reuters je prvi izvijestio da je Rusija premjestila zalihe krvi prema ukrajinskim granicama, a čini se da su Austinove primjedbe prva javna potvrda tih obavještajnih podataka.

Austin bi trebao otputovati u Poljsku, gdje će se sastati s američkim vojnicima. Istaknuo je kako je Bugarska u četvrtak prihvatila primiti američku vojnu tvrtku Stryker za zajedničku obuku.

Moskva će biti prisiljena reagirati odbije li SAD njezine sigurnosne zahtjeve

Rusija je u četvrtak zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.


- Ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih pravnih jamstava za našu sigurnost (...) Rusija će biti prisiljena reagirati, u prvom redu provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera", poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojem odgovoru na američke prijedloge da pregovaraju o europskoj sigurnosti.

Moskva inzistira na "povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama" i očekuje također prijedloge Zapada u pogledu zahtjeva da se "odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a".

Premda Rusija pozdravlja spremnost na "temeljit rad na mjerama za kontrolu naoružanja i smanjenje rizika", to je moguće samo ako na stolu budu i glavni ruski zahtjevi, istaknulo je ministarstvo.

- Ruski prijedlozi cjelina su i moraju biti razmotreni kao cjelina ne isključujući neke od njezinih dijelova", navodi se u odgovoru.

Moskva je u tom istom dokumentu naglasila da ne planira invaziju na Ukrajinu iako je na njezinim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika.

Ona smatra da je Zapad optužuje da planira napad kako bi izvršio "pritisak i umanjio važnost ruskih prijedloga o sigurnosnim jamstvima" koje traži.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!