Kriza na istoku Europe ne pomiče se s mrtve točke

17.02.2022.

12:14

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/J.L.

Zgrada ukrajinske vlade u Kijevu

Zgrada ukrajinske vlade u Kijevu

Foto: Valentyn Ogirenko / REUTERS

Iako je Rusija objavila da je povukla prvi potez prema deeskalaciji krize na istoku Europe, čini se da im nitko ne vjeruje. Objave da povlače dio vojnika, Zapad na čelu sa SAD-om smatra lažnima i tvrdi suprotno, da je umjesto povlačenja Rusija dovela još 7000 vojnika. U atmosferi sveopćeg nepovjerenja proruski separatisti i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje i prekid primirja.

Ruski vojni izvori tvrde da se njihova vojska povlači, s Krima je krenuo vlak prepun vojnika, dok američki obavještajni sustav sve to proglašava velikom obmanom. Ukrajina i dalje u stanju između rata i mira.

- Stanje nadzire naša vojska. Ne vidimo da se ruske snage znatnije pokreću, stoga ne mogu potvrditi da se zaista povlače. Sve je jednako kao i prije. Istina je, ima nekih premještanja snaga, ali ja to ne bih nazvao povlačenjem, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Amerikanci su objavili satelitske snimke, na kojima bi se trebalo vidjeti da je rusko povlačenje samo velika obmana. Pa sve saveznike pozivaju da budu još oprezniji.

- Naš je cilj da sa saveznicima iz NATO-a odvratimo Rusiju od ideje invazije na Ukrajinu, i da tako ojačamo svoju suradnju i spremnost, izjavljuje američki državni tajnik Antony Blinken.

NATO je ponovno poručio kako ne vjeruje Moskvi da zaista povlači svoje vojnike i opremu. No čini se da je glavni tajnik na crnoj listi u Kremlju.

- Sve izjave koje daje Jens Stoltenberg, za kojeg ne znamo je li glavni tajnik ili budući bankar, nama više nisu važne. Njegove riječi nemaju nikakvu težinu za nas, poručuje Marija Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Bijela kuća posljednjih dana šalje mirnije poruke Moskvi. Kao da daje šansu diplomaciji.

- Činimo sve kako bismo pronašli mirno rješenje krize, a ono će se dogoditi tek kada Rusija počne s deeskalacijom. Zasad ne vidimo ništa što vodi k tomu, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

- Katkad mi se čini da SAD vidi samo ono što želi vidjeti. Primjerice, vidjeli su našu pojačanu vojnu prisutnost na granici, a sada kada se vojska povlači - e to ne vide, ustvrdio je Vladimir Čižov, ruski veleposlanik pri EU-u.

U iščekivanju rješenja ove krize, život u Ukrajini nastavlja se. Svjesni toga da se nalaze između čekića i nakovnja, nadaju se da se neslaganje Rusije i Amerike neće prelomiti preko njihovih leđa.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!