09:01 / 12.04.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

SAD: Policija ubila mladog crnca pokraj Minneapolisa, izbili prosvjedi

Prosvjed nakon smrti Dauntea Wrighta

Prosvjed nakon smrti Dauntea Wrighta

Foto: Nick Pfosi / REUTERS

U američkom Minneapolisu novi slučaj smrtnog stradavanja Afroamerikanca - mladića kojega je pretprošle noći zaustavila policijska ophodnja. I ponovno nasilni prosvjedi kao reakcija, u gradu gdje traje suđenje za događaj koji je prije 11 mjeseci zapalio iskru nemira zbog rasne nejednakosti u SAD-u.

Minnesota, ponovno smrt Afroamerikanca, ovaj put od policijskog metka u predgrađu Minneapolisa. I ponovno prosvjedi i uzvici: I crnački životi vrijede! Policajac je ustrijelio mladića koji je zaustavljen u vozilu zbog prometnog prekršaja oko 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd tijekom uhićenja u Minneapolisu prošlog svibnja.


- Prema našim informacijama, jedan službenik ispalio je hice koji su pogodili vozača. Vozilo se nastavilo kretati i na kraju se sudarilo. Zatim je poslano vozilo hitne pomoći kako bi se pomoglo ozlijeđenima. Vozač je do tada već bio preminuo te je pozvana i kriminalistička policija, što je uobičajen postupak kod pucnjave u koju je uključena i policija, rekao je John Harrington, povjerenik za javnu sigurnost države Minnesote.

Rođaci i guverner Minnesote Tim Walz muškarca kojeg je ubila policija identificirali su kao Dauntea Wrighta (20). Walz je u priopćenju naveo da nadgleda prosvjede u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, "dok naša država oplakuje još jednog crnca kojemu je život oduzela policija." Obitelj ustrijeljenog Wrighta tvrdi da ga je policajac ranio prije nego što je on ušao u svoj automobil. Odvezao se i onda podlegao ozljedama. Suputnica u automobilu u sudaru je također ozlijeđena, ali je izvan životne opasnosti.


Wrightova majka Katie Wright kazala je novinarima da ju je sin nazvao u nedjelju popodne. Rekao je da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visjeli na retrovizoru, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njezinu sinu da izađe iz vozila, kazala je.


- Nazvao me je i rekao da ga je policija zaustavila. Pitala sam zašto, on je mislio zbog toga što su mu osvježivači zraka visjeli s retrovizora. Rekla sam mu O. K., makni ih. Onda mi je rekao: mama zanima ih osiguranje automobila, i ja sam mu rekla: daj mi policajaca na telefon i ja ću mu sve objasniti. I tada mu je policajac rekao: spusti telefon i izađi van, rekla je Katie Wright.


- Čula sam prepiranje i policajca kako govori 'Daunte, nemoj bježati, rekla je kroz suze. Poziv se završio i ona je ponovno nazvala sina. Javila se njegova djevojka i rekla da je mrtav u vozačkom sjedalu.


Policija pak tvrdi kako je postojao nalog za uhićenje mladića.

video thumb

Ubrzo nakon incidenta okupila se bijesna gomila. Prosvjednici su napali policiju, bacali kamenje, razbijali izloge. Policajci u zaštitnoj opremi ispaljivali su gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake kemijskih iritansa. 


- Dobili smo izvješće o okupljanju gomile, od stotinu do dvije stotine ljudi koji su se kretali prema policijskoj postaji u Brooklyn Centru. To su potvrđivala i medijska izvješća. Vidjeli smo kako kamenje i različiti predmeti lete prema policijskoj postaji. Imamo i izvješće o ispaljenim hicima blizu postaje, rekao je Harrington.


Blizu mjesta ubojstva prosvjednici su bijesno vikali na skupinu policajaca u zaštitnoj opremi koji su držali dugačke palice. Neki su prosvjednici na dva policijska automobila bacali kamenje i skakali po njima. Policajci su ispalili gumene metke i pogodili barem dvije osobe u gomili. Najmanje jedan muškarac krvario je iz glave, rekao je Reutersov očevidac prije nego što su prosvjednici otišli pred zgradu policije.

U prvim satima današnjeg dana prema lokalnom vremenu, prosvjednici su se uglavnom razišli. Pozvane su i postrojbe Nacionalne garde. 


U priopćenju policija Brooklyn Centra navodi da su policajci malo prije 14 sati zaustavili muškarca zbog prometnog prekršaja te utvrdili da je postojala otvorena tjeralica za njim. Dok ga je policija pokušavala uhititi, vratio se u auto. Jedan policajac ustrijelio je muškarca, koji nije bio identificiran u priopćenju. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje prije nego što je udario drugi automobil i umro na mjestu događaja.


Policija kaže da su tjelesne kamere obojice policajaca snimale incident. Državni ured kriminalističke istrage istražuje pucnjavu. Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti rekao je da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija i zahtijevati trenutačno objavljivanje bilo kakvih videa koji postoje o pucnjavi. Skupina je kazala da je "duboko zabrinuta što je policija osvježivače zraka iskoristila kao izgovor za zaustavljanje, nešto što često radi kada je riječ o crncima."


Pucnjava u nedjelju bila je "tragična", rekao je gradonačelnik Brooklyn Centra Mike Elliott.


- Molimo prosvjednike da budu mirni i da se nad mirnim prosvjednicima ne provodi sila, naveo je u priopćenju.


I proteklih dana prosvjedovalo se u Minneapolisu protiv policije. Suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treći tjedan. Okružen je pregradama i vojnicima Nacionalne garde. Chauvin je osuđen za ubojstvo Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca, tijekom uhićenja prošlog svibnja. Videosnimka na kojoj mu kleči na vratu izazvala je globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!