19:54 / 17.05.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD prodaje oružje Izraelu u vrijednosti od 735 milijuna dolara

Oružje

Oružje

Foto: Pixabay / arhiva

Administracija Joea Bidena odobrila je moguću prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 735 milijuna dolara, a izvori u Kongresu danas su kazali da ne očekuju protivljenje tom ugovoru usprkos sukobu Izraela i Palestinaca.

Isti izvori navode da je Kongres o komercijalnoj prodaji službeno obaviješten 5. svibnja. Prema američkom zakonu, nakon službene obavijesti Kongres u roku od 15 dana može izraziti protivljenje koje se, usprkos trenutnim sukobima dviju strana, ne očekuje.


Ugovor vrijedan 735 milijuna dolara odnosi se na prodaju sofisticiranog, precizno navođenog oružja. Snažna potpora Izraelu je ključna vrijednost za demokratske i republikanske članove Kongresa, iako je nekoliko članova krajnje lijevog krila demokrata pozvala na oštriji pristup prema izraelskoj vladi Benjamina Netanyahua.

Američki zakon dopušta Kongresu da se usprotivi prodaji oružja, ali to u ovom slučaju nije vjerojatno. Izrael je jedna od nekoliko zemalja s kojom se ugovori o oružju odobravaju ubrzanim postupkom, a eventualni rok za prigovor istekao bi prije nego što bi zakonodavci mogli donijeti rezoluciju o neodobravanju prodaje oružja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!