12:21 / 17.05.2021.

Autor: HRT/Dnevnik u podne/Alenka Marina

Raste broj žrtava u sukobu između Hamasa i Izraela

Napadi na pojas Gaze već se osmi dan ne smiruju

Napadi na pojas Gaze već se osmi dan ne smiruju

Foto: Mohammed Salem / REUTERS

Sukob između Hamasa i Izraela ušao je u drugi tjedan. S obzirom na to da napadi ne prestaju, raste broj žrtava s obiju strana. Od 207 žrtava, čak 60-ero je djece. Ozlijeđeno je više od 1500 ljudi.

Zračni i topnički napadi na pojas Gaze već se osmi dan ne smiruju. Samo jutros srušene su tri višekatnice.

- Prekinuta je opskrba električnom energijom i telefonske veze, nema vode. Ne znam kada će ponovno sve proraditi, rekao je Khalil, stanovnik Gaze.

- Ovaj je sukob samo pojačao patnju palestinskog naroda, a nismo pronašli nikakvo rješenje. Ovo je doslovno humanitarna tragedija, rekao je Imad, stanovnik Gaze.

Iz Hamasa tvrde da nema mira dok napadi ne prestanu.

- Prekid vatre jedino je moguć ako cionistički okupatori zaustave napade i agresiju na palestinski narod. Tada će Hamas biti spreman za dijalog. Štitimo sebe i svoj narod, rekao je Abdul Latif, glasnogovornik Hamasa.

Hamas je jutros gađao gradove Ashkelon i Beershavu.

Izraelski premijer Netanjahu tvrdi da namjerno gađaju civilie i da za to trebaju platiti, pa koliko god trajalo. Ističe da je uništeno oko 15 kilometara tunela, nekoliko skladišta oružja te da je likvidiran niz visokih čelnika te paramilitarne skupine.

- Pokušavamo oslabjeti terorističke sposobnosti Hamasa i njihovu volju da ponovno napadnu. To će potrajati, nadam se ne predugo, navodi Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Sinoć je u Vijeću sigurnosti UN-a održana izvanredna sjednica posvećana izraelsko-palestinskom sukobu, treća u tjedan dana, i opet neuspješno. Izjavu Norveške, Tunisa i Kine ponovno je odbio SAD. Glavni tajnik ima poruku za obje strane u sukobu.

- Ovaj besmisleni ciklus krvoprolića, terora i razaranja mora odmah prestati. Sve strane moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo. Status quo na svetim mjestima mora se podupirati i poštovati, ističe Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a

 I dok se u Izraelu nastavljaju sukobi izraelskih Arapa i policije, u nizu zemalja održani su prosvjedi potpore Palestincima.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!