Stoltenberg osuđuje Putinovu opasnu retoriku

27.02.2022.

17:05

Autor: I.Z./HRT/Hina

Stoltenberg osuđuje Putinovu opasnu retoriku

Stoltenberg osuđuje Putinovu opasnu retoriku

Foto: Yves Herman/Sergey Guneev / REUTERS

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je danas izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je stavio u stanje pripravnosti snage za odvraćanje.

- To je opasna retorika i takvo ponašanje je neodgovorno, izjavio je Stoltenberg u intervjuu za CNN.

Istaknuo je da takva retorika u kombinaciji s onim što se događa u Ukrajini, gdje Rusija vodi rat protiv neovisne i suverene države čini situaciju još ozbiljnijom.

Stoltenberg je dodao da Rusija ne prijeti samo Ukrajini nego i članicama NATO-a jer zahtijeva da Savez povuče sve svoje snage iz istočnih članica.

Putin je danas objavio da su snage za odvraćanje ruske vojske, koje mogu uključivati i nuklearnu komponentu, stavljene u stanje pripravnosti.

Tu svoju odluku Putin je opravdao agresivnim izjavama čelnika NATO-a prema Rusiji i "nezakonitim" ekonomskim sankcijama koje su joj nametnute nakon invazije na Ukrajinu.

Snage za odvraćanje postrojbe su opremljene projektilima, strateškim bombarderima, podmornicama i brodovima s nuklearnim naoružanjem.

Putin je nakon početka invazije na Ukrajinu upozorio da će se oni koji Rusiju pokušaju spriječiti "suočiti s posljedicama kakve nisu vidjeli u svojoj povijesti".

Mnogi su to protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!