17:45 / 06.04.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

SAD sankcionira Sberbank, Putinove kćeri i zabranjuje investicije

SAD sankcionira Sberbank

SAD sankcionira Sberbank

Foto: - / Shutterstock

Ruske banke i elita našle su se danas na udaru novih američkih sankcija, koje uključuju zabranu investiranja u Rusiju, nakon što su Washington i Kijev optužili Moskvu za ratne zločine u Ukrajini.

- Nove sankcije potpuno će blokirati Sberbank, koja drži trećinu imovine svih ruskih banaka i Alfabank, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik.

- Blokirane su i sve energetske transakcije, dodao je.

SAD također uvodi sankcije kćerima ruskog predsjednika Vladimira Putina, supruzi i kćeri ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i članovima ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Amerikancima se zabranjuje investiranje u Rusiju, uključujući zajednička ulaganja i spajanje kompanija.

- SAD "dramatično eskalira" financijski šok u Rusiji blokirajući najveće tamošnje banke, rekao je dužnosnik. Rusi bi mogli živjeti kao u sovjetsko doba, ocijenio je.

Strašne scene koje stižu iz ukrajinskog mjesta Buče, uključujući masovne grobnice i trupla civila na ulicama, dovele su do poziva za žešćim reakcijama prema Rusiji i otvaranju međunarodne istrage.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je da su ta ubojstva dio smišljene ruske zločinačke kampanje. Rusija opovrgava da cilja civile i kaže da je riječ o "monstruoznoj krivotvorini" Zapada.

Nijedna strana nije ponudila nikakve dokaze u prilog svojim tvrdnjama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!