SAD: Žalbeni sud zadržao pristup mifepristonu, piluli za pobačaj

13.04.2023.

08:48

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Pilula za pobačaj mifepriston ostat će dostupna u Sjedinjenim Državama, no uz značajne restrikcije poput one da će ga liječnik moći pripisivati pacijentima samo nakon njihovog osobnog posjeta, odlučio je kasno u srijedu federalni žalbeni sud nakon što su skupine protiv abortusa pravno zatražile zabranu.

Žalbeni sud sa sjedištem u New Orleansu stavio je na čekanje odluku suda u Teksasu od prošlog petka kojom je suspendirano odobrenje koje je za mifepriston dala Američka agencija za hranu i lijekove (FDA).

No žalbeni sud je odbio blokirati dijelove odluke suca iz Teksasa, što u praksi znači povratak restrikcija na mifepriston koje su ukinute 2016. godine.

Odluka od prošlog petka navodno je u sukobu s odlukom drugog federalnog suca, donesenom isti dan, kojom se FDA-u naredilo da zadrži pristup mifepristonu bez restrikcija u najmanje 17 saveznih država i američkoj prijestolnici. Vlada američkog predsjednika Joea Biden zatražila je tog suca da pojasni svoju odluku u odnosu na onu u Teksasu.

Skupine protiv pobačaja su protiv FDA-a u studenom podignule četiri tužbe. One smatraju da je ta agencija 2000. godine nepropisno dopustila upotrebu mifepristona i da nije dovoljno istražila sigurnost tog tretmana kod djevojaka mlađih od 18 godina.

Više od 300 biotehnoloških i farmaceutskih tvrtki u ponedjeljak je potpisalo otvoreno pismo kojim su pozvale na ukidanje odluke u Teksasu.

Autori otvorenog pisma, čelnici farmaceutskih tvrtki, pisali su kako je prošlotjedna odluka potkopala autoritet FDA-a i ignorirala desetljeća znanstvenih dokaza.

U pismu stoji kako odluka suca dovodi cijelu industriju u opasnost i postavlja presedan za buduće potkopavanje odluka agencije u odobravanju lijekova, što će i destimulirati ulaganja u istraživanje novih tretmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!