SAD završio povlačenje svojih vojnika iz Afganistana

30.08.2021.

23:06

Autor: B.A./Hina/HRT

Zračna luka u Kabulu 28. kolovoza

Zračna luka u Kabulu 28. kolovoza

Foto: U.S. Central Command / Handout via REUTERS

SAD je u ponedjeljak priopćio da je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana gotovo 20 godina nakon napada na tu zemlju kojim je odgovorio na napade na Ameriku 11. rujna 2001. godine.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj skupini Al Qaedi, koju se optužuje za napade na New York i Washington 2001. godine.

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali.

- Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli, rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, na brifingu za novinare u Pentagonu. Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspeli sve izvući, napomenuo je McKenzie, dodajući da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson, bio na zadnjem letu.

General Frank McKenzie rekao je da je SAD iz Kabula u posljednjih nekoliko tjedana evakuirao gotovo 80.000 civila, uključujući gotovo 6000 američkih. Izjavio je i da se radi o najvećoj neborbenoj misiji evakuacije u američkoj vojnoj povijesti, nazvavši to monumentalnim postignućem.

BBC javlja kako se diljem Kabula čula pucnjava, navodno u znak slavlja zbog kraja američke intervencije u Afganistanu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance. Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubojice, za koji je odgovornost preuzela tzv. Islamska država - neprijatelj i Zapada i talibana - poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Afganistanaca koji su čekali na ulazu u zračnu luku. Biden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!