21:59 / 30.08.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

U Afganistan stigla prva pošiljka WHO-a otkad su talibani preuzeli vlast

WHO

WHO

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Zrakoplov s medicinskom pomoći Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sletio je u ponedjeljak u Afganistan, prvi otkad su talibani preuzeli vlast.

WHO u priopćenju navodi da je zrakoplov uputila pakistanska vlada. Krenuo je iz Dubaija izravno u zračnu luku Mazar-i-Sharif u Afganistanu s 12,5 tona lijekova i medicinske opreme.


Prošlog tjedna WHO je upozorio da su zalihe medicinske opreme u Afganistanu dovoljne samo za nekoliko dana, jer organizacija ne može usmjeriti pomoć preko zračne luke u Kabulu u kojoj se odvijala kaotična evakuacija. 


- Nakon neprekidnog rada na pronalaženju rješenja, sretan sam što mogu reći da smo uspjeli djelomično popuniti zalihe u zdravstvenim ustanovama u Afganistanu, pa zasad zdravstvene službe koje podržava WHO mogu nastaviti s radom, rekao je dr. Ahmed al-Mandhari, koji vodi WHO-ov ogranak "Istočni Mediteran". 


To je prva pošiljka medicinskog materijala koja je sletjela u Afganistan nakon što su talibani preuzeli vlast, navodi WHO. Planirana su još dva leta. 


U 12,5 tona opreme nalaze se kutije prve pomoći za više od 200.000 ljudi i za 3500 kirurških intervencija. Oprema će se izravno isporučiti u 40 zdravstvenih ustanova u 29 afganistanskih pokrajina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!