Šangaj se vraća u normalu 1. lipnja

16.05.2022.

07:04

Autor: HRT/Hina/Reuters

Šangaj

Šangaj

Foto: Aly Song / REUTERS

Šangaj se nastoji ponovno otvoriti i omogućiti nastavak normalnog života od 1. lipnja, poručili su gradski dužnosnici, nakon što su u 15 od 16 gradski okruga eliminirani slučajevi koronavirusa izvan karantenskih područja.

Zamjenik gradonačelnika Zong Ming, govoreći na dnevnoj internetskoj konferenciji za novinare, predstavio je raspored za povratak u normalu za 25 milijuna stanovnika grada koji su frustrirani sa više od šest tjedana zatvaranja i nedosljednih poruka o tome kada mogu nastaviti s normalnim radom i životom.

Šangajski dužnosnici proglasili su gradsku epidemiju pod kontrolom, ali su također naglasili da će njihov cilj do 21. svibnja biti spriječiti povratak infekcija, što znači da će mnoga ograničenja ostati na snazi.

Uklanjanje slučajeva izvan karantenskih područja ključni je uvjet za nastavak normalnog života prema kineskoj strogoj politici nulte COVID-19.

Grad planira postupno povećati domaće letove i željezničke usluge, a od ponedjeljka će ponovno početi otvaranje supermarketa, trgovina i ljekarni.

Zabrana kretanja u Šangaju, zajedno s mjerama COVID-a u brojnim drugim kineskim gradovima, ugrozila je drugo najveće svjetsko gospodarstvo i poremetila globalne opskrbne lance.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!