Scholz upozorio Putina da ne koristi biološko oružje

23.03.2022.

12:58

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Scholz upozorio Putina da ne koristi biološko ili kemijsko oružje

Scholz upozorio Putina da ne koristi biološko ili kemijsko oružje

Foto: Michele Tantuss/Mikhail Klimentyev/Kremlin / Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz je u direktnom razgovoru upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi biološko ili kemijsko oružje u Ukrajini, javlja u srijedu Die Zeit.

Ruske tvrdnje da Ukrajina razvija takvo oružje ili da ih SAD želi upotrijebiti čine se "kao implicitna prijetnja da i sam Putin razmatra korištenje takvog oružja", prenosi njemački list Die Zeit izjavu kancelara Olafa Scholza.


- Stoga mi je osobno bilo važno reći mu, jasno i izravno: To bi bilo neprihvatljivo i neoprostivo, rekao je kancelar Scholz za Die Zeit.


Scholz u Bundestagu suzdržano o energetskoj ovisnosti o Rusiji 


Europa će stati na kraj energetskoj ovisnosti o Rusiji, ali učiniti to od danas do sutra bi je gurnulo u recesiju, riskirajući na stotine tisuća izgubljenih radnih mjesta i cijele industrijske sektore, upozorio je  njemački kancelar Olaf Scholz u govoru u parlamentu o proračunu.


- Ugrozili bismo na stotine tisuća radnih mjesta. Cijele industrijske grane bi se našle na rubu propasti. Sankcije ne bi smjele europske zemlje pogoditi teže od ruskog vodstva, istaknuo je kancelar.


Scholz je u govoru u Bundestagu zvučao daleko suzdržanije od nekih ministara kada je u pitanju smanjenje njemačke energetske ovisnosti o Rusiji. Naime, neki ministri ostavljaju mogućnost uvođenja sankcija na ruske energente, makar u ovom trenutku samo u teoriji.


Scholz je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom prošli tjedan rekao da Njemačka podupire njegovu zemlju i sankcije koje štete Rusiji te pozvao na trenutnačni prekid vatre u Ukrajini.


Smatra da Putin treba čuti istinu o Ukrajini, a to je da rat uništava Ukrajinu, ali da s tim ratom Putin uništava i budućnost Rusije.

- Njemačka će podržati Ukrajinu u pronalaženju političkog rješenja, kazao je Scholz.


Kazao je i da EU mora podržati nastojanja zemalja zapadnog Balkana da se pridruže europskom bloku kako bi se zajamčio mir u toj regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!