Šef WHO-a upozorava da neke zemlje pretjerano reagiraju na omikron

17:25 / 30.11.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus

Foto: POOL / REUTERS

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je zabrinutost zbog pretjerane reakcije nekih zemalja na pojavu omikron varijante, poručivši da uvedene restrikcije možda nisu potrebne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

- Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja kako bi zaštitile svoje građane protiv varijante koju još potpuno ne razumijemo, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodao je da je jednako zabrinut time što neke države članice uvode oštre, općenite mjere koje nisu utemeljene na dokazima niti su učinkovite same po sebi i samo će povećati nejednakosti.

Prvi put zabilježena u Južnoj Africi prije tjedan dana, varijanta omikron izazvala je globalnu uzbunu, dovela do zabrane putovanja i dodatno pokazala nesrazmjer između masovnog cijepljenja u bogatim i male procijepljenosti u siromašnim zemljama.

U obraćanju na zatvorenom sastanku, čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju racionalnih i razmjernih mjera, navodi se na mrežnoj stranici WHO-a.

- Još uvijek postoji više pitanja nego odgovora o ozbiljnosti varijante i učinkovitosti cjepiva, kazao je čelnik WHO-a.

Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog omikron varijante, iako WHO kaže da ta varijanta koronavirusa predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih.

- Još jednom, zahvaljujem Bocvani i Južnoj Africi na tako brzom detektiranju, sekvencioniranju i prijavi ove varijante. Duboko je zabrinjavajuće da drugi sada kažnjavaju te zemlje jer su učinile pravu stvar, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!