21:46 / 03.03.2021.

Autor: Hina

Situacija je u Srbiji ozbiljna, upozorio dužnosnik WHO-a

Koronavirus - novo

Koronavirus - novo

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Direktor ureda WHO-a u Beogradu Marjan Ivanuša upozorio je, komentirajući nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, da je situacija ozbiljna jer je Srbija dospjela na četvrto mjesto u Europi po broju novozaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika.

Srbija već danima ima više od 3000 novih zaraza na dnevnoj razini, a u utorak i srijedu po više od 4000, dok je i broj hospitaliziranih ponovno premašio 4000. 

To dodatno ugrožava već prenapregnuti zdravstveni sustav zbog čega medicinski dio Kriznog stožera inzistira na postrožavanju mjera i najmanje jednotjednom zatvaranju.

U tom bi razdoblju bili zatvoreni svi trgovinski centri i ugostiteljski objekti, a radile bi jedino prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, ali samo za točenje goriva.

Krizni stožer odlučivat će o mjerama na sjednici u petak 

Dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mario Ivanuša je, uz upozorenje da je situacija u Srbiji ozbiljna, ukazao kako je poštivanje epidemioloških mjera jedino što preostaje u borbi protiv virusa dok se cijepljenjem ne dostigne kolektivni imunitet.

Osim uspjeha u cijepljenju, treba imati u vidu i da je broj onih koji se još nisu cijepili i dalje visok, rekao je Ivanuša za beogradsku Politiku.

U srijedu je u Srbiji od posljedica zarazom koronavirusom preminulo 16 oboljelih, a koronavirus je među 16.175 testiranih uzoraka potvrđen kod 4.056 osoba.

Na bolničkom liječenju su, prema današnjim podacima zdravstvenih vlasti, 4.072 pacijenata, od kojih 161 na respiratorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!