Nakon smjene tužiteljice Tadić za nasljednika imenovan tužitelj iz RS

20.10.2021.

12:15

Autor: HRT/Špela Cvitković-Iličić

Smijenjena glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić

Smijenjena glavna državna tužiteljica BiH Gordana Tadić

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Gordana Tadić nije više glavna državna tužiteljica Bosne i Hercegovine, odlučili su tako članovi Visokoga sudskog i tužiteljskoga vijeća (VSTV-a). Odluka je konačna i nema više mogućnosti na njezinu žalbu. 

Gordana Tadić sada je tužiteljica Državnoga tužiteljstva. Disciplinskom tužbom iz travnja ove godine Gordana Tadić prijavljena je za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele.

Na čelu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine bila je od rujna 2016. godine, prvo kao vršiteljica dužnosti, a od 2019. kao državna tužiteljica. Njezin rad kritiziran je u nekolicini međunarodnih izvještaja zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, visoke korupcije i ne transparentnosti rada Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Za nasljednika imenovan tužitelj iz RS  

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) imenovalo je Milenka Kajganića za obnašatelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Kajganić je tužitelj od 2014. a prije toga je bio na različitim policijskim dužnostima u MUP-u Republike Srpske i tužiteljstvu tog entiteta. Iz VSTV-a su najavili kako će uskoro raspisati natječaj za novog glavnog tužitelja.

Smjenu osudili HNS BiH i Milorad Dodik

Smjenu Gordane Tadić tijekom dana su osudili Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) kao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Koristili su identičnu argumentaciju tvrdeći kako je Tadić žrtva urote Bošnjaka.

- Ovo je osvetnički potez muslimana u VSTV-u i napravljen je po instrukciji Stranke demokratske akcije (SDA)", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci. Njegova je teza kako je Tadić srušena jer je došla u sukob s Osmanom Mehmedagićem, ravnateljem Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) koji je blizak čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Mehmedagić je postao predmetom istrage Tužiteljstva BiH u tri slučaja povezana sa sumnjama da je zlorabio svoje ovlasti te da poziciju ravnatelja OSA-e obnaša koristeći se krivotvorenom diplomom kao dokazom da ima pripisanu stručnu spremu.

Iz HNS-a su pak u priopćenju naveli kako je "nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila slom trećeg stupa vlasti u BiH" dodajući kako u ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavanje pravosuđem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!