09:25 / 19.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Mamiću izrečene mjere opreza, nema odluke o izručenju

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Bivši trener "Dinama" Zoran Mamić u Bosni i Hercegovini ostat će na slobodi, no morat će se svakog tjedna javljati policiji, a privremeno su mu oduzeti osobni dokumenti koje su izdale vlasti te zemlje, odlučio je Sud BiH.


Novinar HTV-a Ilko Barbarić javio se u Dnevnik iz Sarajeva i rekao kako je iza 17 sati Zoran Mamić u pratnji odvjetnika napustio prostore suda BiH kao slobodan čovjek.

- Sud BiH nije uvažio zahtjev Republike Hrvatske za određivanjem privremenog pritvora. Odvjetnik Zorana Mamića, Zdravko Rajić, rekao je da u ovom predmetu u Hrvatskoj postoji određeno koruptivno ponašanje zbog toga je sud na neki način to i uvažio kao činjenicu. Zoran Mamić je danas napustio Sarajevo. Odvjetnik je rekao kako je na sudu razgovarano o Interpolovoj tjeralici, nije o izručenju, budući da Hrvatska još nije dostavila taj zahtjev. U ovakvi predmetima postoje određene poteškoće kada je u pitanju provedba međudržavnog sporazuma o suradnji u predmetima u kaznenim stvarima zbog čega će se početkom lipnja sastati i resorni ministri dvaju država, rekao je.

Zorana Mamića u jutanjim su satima u Međugorju uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na temelju tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska. Nakon toga Mamić je u Sarajevu predan Sudu BiH.

Presudom Vrhovnog suda RH Zoran Mamić je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz "Dinama". Nakon toga je pobjegao u BiH, a s obzirom na činjenicu da se nije odazvao pozivu na izdržavanje kazne u Hrvatskoj Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. svibnja raspisao međunarodnu tjeralicu.

U Sarajevo je stigao i Zoranov brat Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, koji je također bjegunac od hrvatskog pravosuđa i živi u BiH. On je kazao kako je privođenje njegova brata "očekivana i normalna situacija" s obzirom da je Hrvatska za obojicom raspisala tjeralice, ali da očekuje Zoranovo puštanje na slobodu kako bi se zajedno vratili u Hercegovinu.

Situaciju je komentirao i odvjetnik Zorana Mamića.

- Vrlo znakovito da u 150 predmeta od primjene sporazuma, od potpisivanja sporazuma o međusobnom izvršenu kaznenih odluka u sudskom postupku iz 1996. Hrvatska osporava ustupanje kaznenog gonjenja. Vidjet ćemo u daljnjem tijelu postupka što će se dogoditi. Apsolutno smatramo da Hrvatska postupa suprotno od sporazuma o međusobnom izvršenju kaznenih odluka koji je stupio na snagu 1996. govori Zdravko Raić, odvjetnik Zorana Mamića.

Mamićevi bosanskohercegovački odvjetnici Zdravko Rajić i Davor Martinović 19. travnja uputili su molbu ministru pravde BiH Josipu Grubeši tražeći da se njihovu branjeniku omogući izdržavanje kazne u BiH. Izvršenje presude Vrhovnog suda Hrvatske u BiH moguće je samo ako takav zahtjev tijelima vlasti u BiH uputi Hrvatska. Kada se to dogodi, pred Sudom BiH slučaj se ponovno razmatra kako bi se utvrdilo je li izrečena presuda u skladu sa zakonima koji vrijede u BiH. 

Ako utvrdi da je ispunjena ta pretpostavka, Sud BiH može potvrditi kaznu izrečenu u Hrvatskoj ili je eventualno smanjiti, a ne može je povećati. Da bi Mamić uopće izdržavao zatvorsku kaznu u BiH Hrvatska to mora službeno zatražiti od tijela vlasti te države.

Moguće izmjene sporazuma s BiH 

- Hoće li se ponoviti epilog iz slučaja sa Zdravkom Mamićem, kojeg Sud nije izručio Hrvatskoj, ne može se prejudicirati, rekao je uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar pravosuđa Ivan Malenica. No, kako bi se takve situacije u budućnosti izbjegle, najavio je skori sastanak s ministrom pravde BiH na kojem bi razgovarali o izmjenama sporazuma o izručenju s tom zemljom.

- Razgovarao sam s ministrom BiH i nadam se da ćemo u nekom kratkom roku i sjesti i razgovarati o izmjeni procedure. Ali u kojem roku? Evo, mogu danas najaviti da će se početkom lipnja održati sastanak s ministrom pravde BiH i da će se raspraviti o pokretanju postupka izmjene sporazuma, poručio je Malenica.

Zoran Mamić je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz "Dinama", a nakon što se nije javio na izdržavanje kazne Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. svibnja raspisao međunarodnu tjeralicu. Hrvatskoj sada ostaje jedino da od BiH zatraži preuzimanje presude izrečene Mamiću, odnosno izvršenje zatvorske kazne koja mu je dosuđena.

U takvom bi slučaju presudu Vrhovnog suda Hrvatske morao potvrditi Sud BiH, nakon što provjeri je li ona sukladna zakonima u toj zemlji. Prema odredbama međudržavnog sporazuma o pomoći u kaznenim stvarima, kazna koju bi Mamić izdržavao u BiH može biti ista kao ona izrečena u Hrvatskoj ili manja, a ne može se povećati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!