Kiše izazvale kaos u BiH: voda u stotinama kuća, potopljena punionica kisika

05.11.2021.

09:54

Autor: Miro Aščić/Špela Cvitković Iličić/Dnevnik/P.F./HRT

Špela Cvitković Iličić o poplavama u BiH

Špela Cvitković Iličić o poplavama u BiH

Foto: Dnevnik / HRT

Dugotrajna obilna kiša izazvala je poplave u Bosni i Hercegovini. U mnogim dijelovima zemlje onemogućen je promet, aktivirana su brojna klizišta, voda je prodrla u stotine kuća.

U središnji Dnevnik HTV-a iz Sarajeva se s najnovijim informacijama javila novinarka HTV-a Špela Cvitković Iličić.

- I dalje pada jaka kiša. Nalazim se u Vojkovićima kod benzinske postaje kod koje se danas pokrenulo klizište. Postojala je veliki strah od ekološke katastrofe zbog skladišta plina koji se nalazi ispod nje. Radnici neumorno rade i mehanizacijom i zasad klizište drže pod kontrolom, rekla je.

- Situacija je dramatična u gradu, neki dijelovi još uvijek nemaju struje. Ono što izaziva najviše zabrinutosti, a to je potvrdio i savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, da licencirana punionica kisika potopljena te je apelirao na medicinsko osoblje i medicinske ustanove da racionalno koriste kisik potreban za pacijente koji su na respiratoru, izvijestila je Cvtiković Iličić.

Od jutra je najdramatičnije u sarajevskom naselju Otes gdje se izlila rijeka Željeznica. Poplavljeno je gotovo cijelo naselje, pod vodom su sve važnije prometnice, a prodrla je i u većinu obiteljskih kuća i stambenih zgrada. Naselje je odsječeno, bez struje i vode, a vatrogasci su čamcima evakuirali starije i nemoćne.

- To je sve poplavljeno, evo sad zovem kolegu, ne može izaći iz kuće, rekao je stanovnik Sarajeva Salih Ramadani.

- Jutros smo imali evakuaciju iz staračkog dojma, 52 pacijenta, radimo evakuaciju kome je potrebna i dostavu lijekova i hrane, istaknuo je vatrogasac Danis Memagić.

Zbog snažne bujice prijeti i urušavanje benzinske postaje. Stanje je kritično u cijelom Sarajevu, posebno na Ilidži, a alarmantno je i u većem dijelu sarajevskog kantona. Nabujala je i Miljacka, a iako je zasad u središtu grada u svom koritu, potopljeni su podrumski prostori.

- Poplavili su podrumi, nemamo struje, imamo alternativu potopne pumpe, međutim bez struje ne rade pa smo morali kupiti agregat i uz pomoć njega sada ispumpavamo vodu, objasnio je Muris, stanovnik Sarajeva.

Stariji stanovnici Sarajeva kažu da ovakvih poplava prije nije bilo.

- Jutros kad sam dolazila u ovom pravcu bila sam šokirana. Nisam mogla vjerovati, rekla je Rasema Tunović, stanovnica Sarajeva.

- Čini mi se da se ovo radi na pojedinačnom planu, da nema sistemskog odgovora zato što Kanton Sarajevo ne posjeduje plan za spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, smatra Haris Delić, predsjednik Asocijacije za upravljanje rizicima u BiH.

Kritično i u drugim dijelovima BiH, posebice u Jablanici i Konjicu gdje je vodostaj Neretve konstantno u porastu, zbog čega se otežano prometuje magistralnim pravcem između Mostara i Sarajeva, a prijeti opasnost i od klizišta. I za sutra je izdan crveni meteoalarm jer očekuje se obilna kiša praćena grmljavinom i povremenim pljuskovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!