Spahiu za HTV: Zbog napetih odnosa Srbije i Kosova pati cijela regija

28.09.2021.

19:42

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Prof. dr. sc. Nexhmedin Spahiu, profesor političkih znanosti s AAB Sveučilišta u Prištini

Prof. dr. sc. Nexhmedin Spahiu, profesor političkih znanosti s AAB Sveučilišta u Prištini

Foto: HRT / HTV

Na sjeveru Kosova ne prestaju napetosti. Tamošnji Srbi prosvjeduju jer su nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zamjeni registarskih pločica na vozilima. I dalje su blokirani granični prijelazi Jarinje i Brnjak, a na terenu su specijalne jedinice Policije Kosova. Nexhmedin Spahiu, profesor političkih znanosti s AAB Sveučilišta u Prištini u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je među ostalim da zbog napetih odnosa Srbije i Kosova pati cijela regija. 

Povod zadnje krize u odnosima Kosova i Srbije bila je odluka Kosova da državljani Srbije moraju kupiti privremene registracijske tablice Kosova za ulazak u zemlju. Na pitanje urednice Zrinke Grancarić zašto je to za Kosovo važno Nexhmedin Spahiu, profesor političkih znanosti s AAB Sveučilišta u Prištini u središnjem Dnevniku HTV-a kazao je da je važno zato što to predstavlja jedan oblik diskriminacije. 

- Ako moram ići automobilom na teritorij Republike Srbije onda moram platiti probne registracijske pločice za automobil. Ali to ne važi za građane Republike Srbije. Osim toga, na sjeveru Kosova, građani koji su pretežno srpske etničke pripadnosti oni već 22 godine ne plaćaju ni struju niti vodu. Ta se potrošnja dodaje svakom potrošaču na Kosovu i mi moramo već 22 godine to plaćati, a netko drugi je to trošio. To je sasvim neprimjereno, nepravedno i nelogično, kazao je Spahiu. 

S obje strane granice su vojska i naoružanje, a na licu mjesta je i Kfor. Odgovarajući na pitanje koliko je ova situacija opasna, Spahiu je kazao da "baš i nije toliko opasna, ali je dokaz koliko su daleko od mira i spokoja u regiji". 

- To što Srbija i Kosova nisu u dobrim odnosima, odnosno u napetim su odnosima, pati cijela regija, šest država Zapadnog Balkana, a možda i šire. Nijedna velika kompanija neće investirati ni u jedno područje koje je problematično i nesigurno. Njih ne zanima jesu li za to krivi Albanci, Kosovari, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Makedonci ili netko drugi. Njih zanima ima li tu mira i spokoja. Ako ima onda ulažu, ali ako nema onda bježe s tog tržišta. To je inače jako malo tržište. Cijeli Zapadni Balkan je kao pola Poljske, tako da nema napretka bez mira i spokoja. To je neophodno. Nakon rješavanja spora između Sjeverne Makedonije i Grčke, jedini je preostali probolem koji se mora riješiti, istaknuo je profesor Spahiu. 

Smatra da zapadne sile trebaju promijeniti svoj dosadašnji pristup prema Srbiji. Nikakve mjere nisu poduzete nakon toga što je Srbija prije 30-20 godina provodila fašizam u regiji prema samostalnosti Kosova, Hrvatske, BiH, kazao je Spahiu i objasnio što pod time podrazumijeva. 

Von der Leyen: Zabrinjavaju napetosti između Kosova i Srbije

O Kosovu su razgovarali predsjednica Europske komsije Ursula von der Leyen i albanski premijer Edi Rama. Posjetom Tirani Von der Leyen počela je trodnevnu turneju po šest zemalja zapadnog Balkana kako bi potvrdila njihovu predanost procesu pristupanja Europskoj uniji. "Porast napetosti između Kosova i Srbije veoma zabrinjava. Nužno je smanjiti tenzije i vratiti se dijalogu.I Europska unija izgrađena je na temelju dijaloga i gospodarskog razvoja. To vodi razumijevanju obiju strana, zacjeljivanju rana i u konačnici prema pomirenju", izjavila je predsjednica EK.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!