20:46 / 22.09.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Zdenka Kardum

Burno na sjeveru Kosova

Burno na sjeveru Kosova

Burno na sjeveru Kosova

Foto: REUTERS / Laura Hasani

Odluka kosovske vlade da se vozilima koja ulaze u njihovu zemlju sa srbijanskom registarskom oznakom skidaju pločice i stavljaju privremene, izazvala je nove napetosti na sjeveru Kosova gdje živi oko 50 tisuća Srba. Organizirani su prosvjedi, zatvoreni granični prijelazi, i što je najvažnije, do daljnjeg su odgođeni pregovori Kosova i Srbije.

Burno je na sjeveru Kosova. Granični prijelazi - Jarinje i Brnjak - već su treći dan blokirani. Kolone kamiona, tegljača i vozila čekaju prelazak granice.

- Nema blokade. Postoji demokratski prosvjed građana s ovog područja, Srba sa sjevernog dijela Kosova, što je vrlo važno istaknuti, rekao je Igor Simić, zastupnik u Skupštini Kosova.

Srbi na sjeveru Kosova blokiraju promet nakon što su prištinske vlasti uvele mjeru da se pri ulasku na Kosovo srpske registarske pločice moraju skinuti i staviti privremene kosovske. Zahtijevaju i da se odmah povuku specijalne postrojbe kosovske policije naoružane dugim cijevima i snajperima. Srbijanski predsjednik Vučić jučer je izjavio da je to provokacija te poziva na smirivanje tenzija.

- Jedino rješenje je povlačenje i to je zahtev Saveta za nacionalnu bezbednost, povlačenje svih trupa sa severa Kosova i Metojije. Povratak na prijašnje stanje, a onda da idemo u Brisel da razgovaramo o svemu, ističe Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je, pak, Srbe da deblokiraju prometnice te poručio da vladina uredba nije provokacija ni diskriminacija.

- Pozivam srpske građane da odblokiraju dvije regionalne prometnice Jarinje i Brnjak. Naša odluka jednaka je onoj koju Srbija primjenjuje na građane Kosova već dva desetljeća. Spreman sam ukinuti ovu mjeru s privremenim automobilskim oznakama ako to isto učini i Srbija, kaže Albin Kurti, kosovski premijer.

- Rješenje ovog problema je razgovor i pronalaženje zajedničkog rješenja za obje strane. Kao što sam već rekao: Ili će obje strane prihvatiti legitimne registarske oznake odgovarajućih država ili ćemo nastaviti s praksom privremenih registarskih oznaka, rekao je Xhelal Svecla, kosovski ministar unutarnjih poslova.

Oko 50.000 Srba, koji žive na sjeveru Kosova, odbijaju priznati prištinske vlasti. Beograd je 1999. izgubio nadzor nad Kosovom nakon NATO-ova bombardiranja Srbije. Dvije strane pregovaraju o normalizaciji odnosa uz posredovanje Bruxellesa, što je jedan od uvjeta da postanu dio europske obitelji.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!