17:52 / 21.06.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Sputnjik V štiti protiv svih varijanti, uključujući deltu

Sputnik V, ilustracija

Sputnik V, ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Institut koji je proizveo rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V. objavio je da to ono štiti protiv svih poznatih varijanti uključujući deltu, odgovornu za eksploziju epidemije u Rusiji. 

Ruski glavni grad i regija, kao i drugi grad zemlje, Sankt Peterburg zahvaćeni su novim valom i imaju rekordne brojeve zaraženih.

Aleksandar Guintsburg, direktor centra Gamaleja koji je proizveo Sputnjik V, rekao je da dvije doze tog cjepiva štite od svih sada poznatih varijanti, od britanske do indijske delte.

Tim izjavama potiče se rusko stanovništvo na cijepljenje u vrijeme kada je kampanja cijepljenja u zastoju zbog nepovjerenja i unatoč opetovanim pozivima predsjednika Vladimira Putina.

Najveći broj zaraženih od početka pandemije

Vlasti s područje Moskve u ponedjeljak su izvijestile o najvećem dnevnom broju zaraženih od početka pandemije s 1811 slučajeva, a u Moskvi je 7.584 novozaraženih.

Krajem prošlog tjedna dnevno je bilo i više od 9000 novozaraženih.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin je rekao da je oko 90 % novozaraženih zaraznijom delta varijantom, koja se pojavila u Indiji i koja bi mogla preplaviti bolnice glavnog grada.

Snimke lokalnih medija pokazuju prepunu bolnicu Sankt Peterburga gdje neki pacijenti leže na podu.

U Rusiji je vlada objavila da je od COVID-19 umrlo 129.801 oboljelih, što je najviše u Europi, a statIstička agencija navodi da ih je od početka pandemije umrlo oko 270.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!