Srbiju preplavile dojave o bombama, stižu iz Poljske, Gambije, Nigerije...

16:17 / 18.05.2022.

Autor: B.A./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: M.M. / ATAImages/PIXSELL

Od 11. ožujka do danas, posredstvom elektroničke pošte ili telefonskih poziva, 48 puta je na adrese različitih institucija u Srbiji iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama. Samo u posljednja dva dana takve obavijesti dobile su 173 osnovne i srednje škole u Beogradu, brojni trgovački centri, zračna luka u Nišu, muzeji, bolnice i zdravstvene ustanove.

Radi se o KBC-u "Dragiša Mišović", Gradskoj bolnici, Ginekologiji na Zvezdari i VMA, a dojave su stigle i na adrese jedne niške i nekoliko beogradskih škola.


Pomoćnik direktora u KBC "Dragiša Mišović" Predrag Savić rekao je da je jedan blok pregledan i da ništa nije nađeno. Ispred bolnice na Zvezdari radnik osiguranja rekao je da je policija otišla.


- Sve su pretražili i bolnica normalno radi, rekao je.

Gimnazija "Bora Stanković" u Nišu dobila je oko 9.30 telefonsku prijavu o postavljenoj bombi, no nakon dvosatnog pregleda ništa nije pronađeno, navodi RTS.

Premijerka Ana Brnabić u utorak je rekla da su prijetnje bombama povezane s odbijanjem Beograda da uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.


- Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekla je Brnabić.


Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da su dojave dio specijalnog rata protiv Srbije, prenosi Reuters.

- Jasno je da je riječ o hibridnom ratu protiv Srbije, a cilj je unijeti u zemlju nestabilnost i nemir i otjerati strane investitore, ocijenio je u utorak zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.


U ponedjeljak je evakuirano više od 170 škola u glavnom gradu Srbije i niški aerodrom zbog anonimnih dojava o postavljenoj bombi, samo dan pošto su takve dojave dobili beogradski Zoološki vrt, željeznička stanica i neki studentski domovi. U ponedjeljak su stigle dojave o postavljenim bombama i u drugim objektima - poslovnim zgradama, restoranima, postrojenjima za prečišćavanje vode. Utvrđeno je da su sve dosadašnje dojave bile lažne, javlja BBC na srpskom, koji navodi da su ovakve prijave postale gotovo svakodnevica u Srbiji, te da je ovo do sada najmasovniji primjer.


RTS je danas objavio da su od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu dojave stigle na čak 173 školske adrese. Danas se zbog toga online nastava odražava u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u glavnom gradu.


- Ovo je nešto nečuveno, djeca ne smiju biti ničija politička meta, poručio je za RTS pomoćnik ministra prosvjete Milan Pašić.

MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država

Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Identificirane su lokacije 19 adresa elektroničke pošte od kojih je 18 s Gmail servisa, a jedna sa ProtonMaila, navodi MUP u priopćenju. Poruke su slane korištenjem servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i anonimnim telefonskim pozivima.

S obzirom na to da je riječ o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka srbijanskog MUP-a s policijskim agencijama Europol i Interpol, te s nadležnim tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Rusije i Mađarske, kao i s tvrtkom Google kako bi se identificirali i procesuirali počinitelji tih kaznenih djela.

Tijekom posljednja četiri dana u mnoštvu prijetećih poruka pojedine su slali i građani Srbije, a zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima procesuirano je osam državljana Srbije, od kojih su dvije uhićene, a protiv šest malodobnih osoba pokrenute su kaznene prijave u redovitom postupku, priopćio je MUP.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

- Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!