13:03 / 22.09.2021.

Autor: Hina/dpa

Stanovnici La Palme spašavaju imovinu od lave

Erupcija vulkana na La Palmi

Erupcija vulkana na La Palmi

Foto: UME/REUTERS TV / REUTERS

Na vulkanskom otoku La Palmi lava s temperaturom od oko 1000 Celzijevih stupnjeva guta kuću za kućom na putu prema moru, dok ugroženi stanovnici u srijedu očajnički pokušavaju spasiti dio svoje imovine.


U gradu Todoqueu, stanovnici utovaruju u kamione svoje uspomene, odjeću, namještaj, bicikle, madrace. Na vrhu utovarenih stvari sjede uplakani ljudi koji su morali zauvijek napustiti svoje domove.


- Najvažniji su dokumenti o vlasništvu, jer će nas njih poslije tražiti kad ovdje ne ostane ništa, rekao je jedan stanovnik. 


Nema izvješća o ozlijeđenima.


Vulkan u Cumbre Vieji na jugu kanarskog otoka, koji je erumpirao u nedjelju, prvi put u 50 godina, omogućio je ljudima barem malo vremena, jer tokovi lave sve sporije napreduju.


Masa lave, visoka nekoliko metara, koja se u početku kotrljala nizbrdo prema moru brzinom od 700 metara na sat, do srijede se širi samo 200 metara na sat.


Do sada je potpuno uništeno najmanje 200 domova, a mnogi su teško oštećeni. Čelnik regionalne vlade Angel Victor Torres procjenjuje da je šteta, uključujući uništene plantaže i infrastrukturu, "zasigurno više od 400 milijuna eura".


Još se ne zna kada će lava stići do obale. Vlasti očekuju pojavu otrovnih para kada lava dođe u dodir sa slanom morskom vodom.


Međutim, vjetar sa sjeveroistoka otpuhao je dim i pepeo u Atlantik, gdje se 75 kilometara dalje nalazi manji otok El Hierro, s oko 11.000 stanovnika.


La Palma je na krajnjem sjeverozapadu Kanara, skupine otoka vulkanskog podrijetla u Atlantskom oceanu uz zapadnu obalu Afrike.


Udaljen je 85 kilometara od najbližeg većeg otoka, Tenerifea, te 57 kilometara od La Gomere.


Na La Palmi nema masovnog turizma kao na poznatijim kanarskim otocima kao što su Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura i Lanzarote.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!