12:26 / 21.09.2021.

Autor: P.F./Hina

La Palma: Hitna evakuacija stanovnika zbog lave

Erupcija vulkana na Las Palmasu, Kanari

Erupcija vulkana na Las Palmasu, Kanari

Foto: NACHO DOCE/BORJA SUAREZ / Reuters

Obitelji su se požurile izvući svoje stvari iz domova kako bi pobjegli od napredujuće lave, dok su helikopteri nadlijetali iznad vulkana koji je erumpirao na španjolskom otoku La Palmi.

Trećina kućanstava ugroženo je lavom, koja ide prema obali, u gradu Los Llanos de Aridaneu. Obitelji su u kombije ukrcale madrace, hladnjake, perilice rublja i torbe pune odjeće.

Stanovnici Los Llanos de Aridanea dobili su sat vremena da se spakiraju i evakuiraju, što se ranije događalo u drugim mjestima na kanarskom otoku La Palmi.

Vulkan se aktivirao u nedjelju na tom otoku, zbog čega je evakuirano 6000 osoba, dok je do sada uništeno najmanje 166 kuća.

Predsjednik Kanarskih otoka Angel Victor Torres rekao je da službe nisu mogle zaustaviti napredak lave prema moru te da će nastradati još kuća, crkava i poljoprivrednih površina. Za sada nema ozlijeđenih niti poginulih zbog erupcije vulkana.

Iako je još uvijek teško procijeniti ukupnu štetu, rekao je da će ona biti puno veća od 400 milijuna eura, koliko iznosi prag Europske unije za dodjelu pomoći. Vlasti su ugovorile da bi utjecanjem lave u more moglo doći do oblaka otrovnih plinova i eksplozije, uslijed brzog hlađenja rastaljene stijene.

Obalna straža zatvorila je zonu od dvije nautičke milje radi predostrožnosti kako bi spriječila promatrače na brodovima i utjecaj plinova na ljude, rekao je predsjednik otočkog vijeća Mariono Hernandez za radio Cadena SER.

Urušavanje ceste djelomično je usporilo evakuaciju u ponedjeljak. Prvotno se očekivalo da će lava stići do obale u ponedjeljak, ali se sada kreće sporije.

Više ljudi moralo je biti evakuirano kasno u ponedjeljak i rano u utorak nakon što je novi tok lave počeo teći iz druge pukotine na padini vulkana Cumbre Viejo.

- Lava na putu prema moru bila je pomalo hirovita i skrenula je s puta, rekao je načelnik El Pasa Sergio Rodriguez državnoj televiziji TVE.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!