20:26 / 03.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Stoltenberg: Dogovoreni razgovori Grčke i Turske u NATO-u

-

-

Foto: - / -

Ankara i Atena odmjeravale su snage u istočnom Mediteranu pojačavši napetosti, dok su brojni incidenti izazvali zabrinutosti za razvoj te krize. Prepiru se oko podjele plinskih rezervi u podmorju.
Grčka i Turska su dogovorile tehničke pregovore u NATO-u kako bi  se spriječili novi incidenti u istočnom Mediteranu, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Posljednjih tjedana Ankara i Atena su odmjeravale snage u tom području pojačavši napetosti, dok su brojni incidenti izazvali zabrinutosti za razvoj te krize. Dvije zemlje se prepiru oko podjele plinskih rezervi  u podmorju otkrivenih posljednjih godina. 

● Turska prijeti Grčkoj ratom

- Nakon mojih razgovora s grčkim i turskim čelnicima, dva saveznika su dogovorila tehničke pregovore u NATO-u kako bi se odredili mehanizmi vojnog smirivanja i smanjila opasnost incidenata u istočnom Mediteranu, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

- Grčka i Turska su vrijedni saveznici, a NATO je važna platforma za savjetovanja o svim pitanjima koja se odnose na našu zajedničku sigurnost, dodao je.

U srijedu je američki državni tajnik Mike Pompeo zahtijevao od Atene i Ankare da "smanje napetosti" i zaustave eskalaciju na istočnom Mediteranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!