Strahuje se da bi Rusija sukob mogla razvući na dugi iscrpljujući rat

03.04.2022.

12:19

Autor: Tamara Marković/HTV/IMS

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev / via Reuters

Više eksplozija čulo se jutros u Odesi, lučkom gradu na jugu Ukrajine. Gradske vlasti tvrde da je riječ o raketnim napadima, a Rusi su potvrdili da su gađali rafineriju i skladišta energenata. Istovremeno cijelo područje Kijeva oslobođeno je od okupatora. Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad gradom Bučom, a prizori na ulicama su strašni. Upozoravamo na izrazito uznemirujuće snimke.

video thumb

Potresni prizori iz oslobođene Buče. Na gradskim ulicama leže tijela. Pokraj nekih su bicikli i vrećice s namirnicama. Ukrajinci tvrde da je gotovo 300 civila zakopano u masovnu grobnicu.

- Ovdje se događalo nešto zaista strašno. Dva sam se puta vratila iz mrtvih. Prvi put mi je metak proletio kroz prozor i završio u ormaru. Drugi put mi je geler proletio pokraj noge. Treći put sam umalo pogođena iz strojnice. Kad sam ušla u kuću, bila sam izvan sebe, ostala sam bez riječi, kaže Marija Železova iz Buče.

U oslobođenoj zračnoj luci u Gostomelju, 30 kilometara od glavnog grada, u hangaru stoji ono što je ostalo od Antonova 225, poznatijeg kao Mriya, nekada najvećeg aviona na svijetu. Pilot Dmitro Antonov s tugom obilazi olupinu diva kojim je upravljao posljednjih 20 godina.

- Tuga je neopisiva. Točno prije 2 mjeseca išao sam na svoj posljednji let Mriyom. Tada nisam mogao ni zamisliti da bi se ovakvo što moglo dogoditi - kaže.

Gusti crni dim nadvio se rano jutros nad crnomorski biser. Snažne eksplozije zatresle su Odesu. CNN javlja da je pogođeno skladište goriva.

- Neprijatelj je nastavio svoju podlu praksu uništavanja kritične ključne infrastrukture. U pojedinim dijelovima grada vidljiv je dim, a svi sustavi i službe rade na otklanjanju posljedica. Prema preliminarnim podacima, nema žrtava - rekao je Vladislav Nazarov (Operativno zapovjedništvo Jug).


Ukrajinski predsjednik upozorava da Rusija osim Donbasa na istoku, želi osvojiti i jug zemlje.

- Sve je više nacionalnih ukrajinskih zastava na područjima koja su bila privremeno okupirana. Ukrajinske oružane snage ne puštaju osvajače bez borbe, nego im nanose gubitke, uništavaju sve do kojih mogu doći. Jačamo obranu u smjeru istoka i Donbasu. Svjesni smo da neprijatelj ima rezerve za povećanje pritiska na istoku - rekao je Volodimir Zelenski.

Dok američki obavještajci navode da Putin vojnu pobjedu u Ukrajini planira izboriti do 9. svibnja, dio zapada strahuje da bi Rusija ovaj sukob mogla razvući na dugi iscrpljujući rat poput onog koji je vodila u Čečeniji.

Iako najavljivan, susret dvojice predsjednika zaraćenih zemalja još nije na dnevnom redu. Kremlj ističe da pregovori nisu dovoljno napredovali za dogovaranje sastanka Putina i Zelenskog. Na stolu očito trebaju biti uvjeti koji bi zadovoljili rusku stranu jer za Putina bi i sam pristanak na taj susret, s obzirom na prvotne vrlo visoke ciljeve - bio svojevrstan poraz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!