Stručnjaci: Obje strane imaju korist od rušenja brane

07.06.2023.

08:24

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/HRT/B.B.B.

Gostovanje vanjskopolitičkih stručnjaka U mreži Prvog

Gostovanje vanjskopolitičkih stručnjaka U mreži Prvog

Foto: HTV/IMS / HRT

Je li počela prava ukrajinska ofenziva ili je sve što se događa i dalje uvertira za veliki okršaj? Mogu li Ukrajinci gurnuti ruske snage do Krima? Koje su slabe točke ruske, a koje ukrajinske vojske u ofenzivi?

U emisiji U mreži Prvog gostovali su: Mirko Bilandžić, predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, i Božo Kovačević, vanjskopolitički analitičar.

Predstojnik Katedre za vojnu sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu emisiju je započeo osvrtom na stanje u Hersonskoj oblasti gdje je uništena brana.

- Ja bih rekao da je to prije svega teroristički čin ili ratni zločin. To je jedna vrlo ozbiljna humanitarna situacija s obilnim posljedicama. To je jedan nezapamćen čin. Tko iza toga stoji, to još ne znamo. To područje je pod kontrolom ruske vojske. Ovo bitno onemogućuje ofenzivne sposobnosti na tom dijelu bojišta, rekao je Mirko Bilandžić.

Također, istaknuo je kako obje strane imaju korist od rušenja brane.

- Ovaj događaj je taktičkog karaktera i obje strane imaju korist od ovakvog poteza, nastavio je.

- Ne čini mi se uvjerljivim da obavještajni sustavi nešto ne znaju. Nemam dileme ni o tome tko je to napravio. Razlozi zašto je to napravljeno su protiv obje strane evidentni, pri čemu obje strane od ovog poteza na taktičkoj razini imaju koristi, dodao je.

- Ukrajina postaje presudan faktor u ovom cijelom ratu i neće odustati od oslobađanja teritorija. To je proces koji se neće zaustaviti, zaključio je.

Božo Kovačević, vanjskopolitički komentator, dodao je da su tek sada vidljivi stvarni razmjeri rata.

- Za sada ne treba vjerovati nikome. To je sada pravi rat, "full scale war". Mi smo već jučer dobili interpretaciju o tome da su to napravili Rusi. Neki su se pozivali na neimenovane izvore iz američkih tajnih službi, rekao je.

- Iznenađuje da ni nekoliko mjeseci nakon miniranja Sjevernog toka 1 i 2, te jednako efikasne službe ne daju pouzdane informacije, ali ono što znamo je da SAD blokira donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti o pokretanju međunarodne istrage, podsjetio je.

Je li protuofenziva počela?


Nijedan gost nije dao definitivan odgovor, ustvrdili su kako Ukrajina za to još uvijek nema kapacitete, ali da se već sada jasno vide obrisi onoga što bi moglo prerasti u protunapad.

- Teško je odgovoriti na to pitanje. Ono što oni mogu bitno je ograničeno kapacitetima. Koliko ja razumijem, SAD-u je glavni cilj da Rusija doživi poraz, rekao je Kovačević.

- Koliku će cijenu platiti Ukrajinci, to im nije pretjerano važno. Možemo pretpostaviti da će taj rat trajati dok Rusija ne prizna poraz, dodao je.

Bilandžić je istaknuo kako svakoj ofenzivi prethode neke druge operacije unutar sinkroniziranog okvira. Nabrojio je informacijske i propagandne operacije. Ustvrdio je kako one najviše služe za rušenje morala neprijatelja. Osvrnuo se i na konvencionalne sposobnosti ukrajinske vojske.

- Za klasičnu vojnu protuofenzivu morate imati puno moćnije snage. Ja to za sada ne vidim. Vidim sinkronizaciju djelovanja koja ide u tom smjeru. Također, ukrajinska strana u tom spletu ima startnu prednost i to je uvod u nešto, ali nisam siguran da postoje svi preduvjeti, rekao je.

- Sva ta sila koja Ukrajincima treba još uvijek nije raspoloživa, zaključio je.

Političke implikacije


Gosti su se osvrnuli i na posljedice koje ovaj rat može ostaviti na političkom planu u Rusiji. Prije svega zbog sve jačeg djelovanja ruskih formacija koje su pod ukrajinskim pokroviteljstvom u Belgorodskoj oblasti.

- To je povezano s ozbiljnim političkim promjenama u Rusiji. Teško je pretpostaviti što se na političkom planu može dogoditi u Rusiji. Vlast je sebi postavila nerealne vanjskopolitičke ciljeve. Logično je očekivati da će protivnici režima biti spremni na različite oblike djelovanja, rekao je Kovačević.

Bilandžić je dodao da je ovaj rat u globalnom smislu već završen.

- Ovaj rat je u strateškom smislu zacementirao nove temelje svjetskog poretka. Nema dileme da je Rusija izgubila ova rat, ali u vojno-tehnološkom smislu daleko je od završenog. 

Kovačević je komentirao i mogućnost eskalacije, tj. prelazak linije s koje nema povratka.

- Dakle, ruska vojska može izvesti nuklearne napade. Predsjednik Vijeća nacionalne sigurnosti to je već nekoliko puta rekao, dodao je Kovačević.

- Pokušavaju izbjeći poraz. Bilo koji racionalno zamisliv scenarij, uz pretpostavku da zapad ne odustane od podrške, predviđa poraz ruske vojske, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!