Studija: Pfizer će protiv Covida-19 cijepiti cijeli jedan brazilski grad

06.10.2021.

22:22

Autor: M.M./HRT/Hina

Istraživanje će biti provedeno u Toledu, koji ima 143 tisuće stanovnika

Istraživanje će biti provedeno u Toledu, koji ima 143 tisuće stanovnika

Foto: Ilustracija/Sanjin Strukic / Pixsell

 Pfizer Inc će proučavati učinkovitost svoga cjepiva protiv Covida-19 tako što će u gradu na jugu Brazila cijepiti cijelu populaciju iznad 12 godina, priopćili su iz te tvrtke.

Istraživanje će biti provedeno u Toledu, koji ima 143 tisuće stanovnika, na zapadu savezne države Parane, zajedno s Brazilskim nacionalnim programom za cijepljenje, rekle su lokalne zdravstvene vlasti, bolnica i savezno sveučilište.

Pfizer, koji je razvio cjepivo s njemačkim partnerom BioNTechom, rekao je da je svrha proučavanje prenošenja koronavirusa u "scenariju stvarnog života" nakon što se cijepi populacija.

- Inicijativa je prva i jedina takve vrste koja će biti poduzeta u suradnji s farmaceutskom kompanijom u zemlji u razvoju, rekao je Pfizer.

Postoji mali otpor protiv cjepiva u Toledu, gdje je 98 posto populacije primilo prvu dozu, uglavnom cjepiva Pfizera i BioNTecha. Također, tamo je korišteno i cjepivo AstraZenece i Sinovaca, rekla je općinska zdravstvena tajnica Gabriela Kucherski, dodavši da je 56 posto stanovništva u cijelosti cijepljeno.

Regis Goulart, istraživač u bolnici Moinhos de Vento u gradu Porto Alegre, koji je sudjelovao u istraživanju, rekao je da je cilj potvrditi stvarnu učinkovitost i sigurnost cjepiva koje je već klinički testirano.

Istraživanje će također omogućiti dugotrajno nadgledanje sudionika pomažući odgovoriti na pitanja poput trajanja zaštite cjepiva protiv Covida-19 i novih varijanti virusa, rekao je Goulart.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!