Migrantski pakt Francuske i Britanije vrijedan 577 milijuna dolara

10.03.2023.

Zadnja izmjena 16:08

Autor: HRT/Hina/Reuters

Rishi Sunak i Emmanuel Macron

Rishi Sunak i Emmanuel Macron

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Velika Britanija platit će Francuskoj oko 577 milijuna američkih dolara u iduće tri godine kako bi pomogla zaustaviti migrante koji čamcima preko La Manchea stižu na britanski otok.

Dogovor su objavili britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom bilateralnog samita posvećenog obnovi njihovih odnosa nakon višegodišnjeg spora oko brexita. Bio je to prvi samit dviju zemalja, stalnih članica VS-a i nuklearnih sila, u pet godina.


Dogovor su objavili britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom samita posvećenog obnovi njihovih odnosa nakon višegodišnjeg sporenja u vezi brexita. To je bio prvi samit dviju zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti i nuklearnih sila, u pet godina.

Po dogovoru, Britanija će pomoći financirati pritvorne centre u Francuskoj. Dvije zemlje dogovorile su i da će poslati dužnosnike svojih agencija za suzbijanje kriminala u zemlje na rutama koje često koriste krijumčari ljudima. Novac će biti isplaćen u fazama, a Francuzi će također dati znatno više novca, rekli su.

- Moramo se usredotočiti na ono što možemo kratkoročno učiniti kako bismo spriječili migracije i razbili krijumčarske mreže. Mislim da je ovaj novi, ambiciozni plan upravo to što trebamo i možemo učiniti na bilateralnoj razini. Ovo je i sporazum između Velike Britanije i EU-a jer se Dublinski sporazumi više ne mogu provoditi, izjavio je francuski predsjednik.

Zaustavljanje rute preko La Mancha za Sunaka prioritet


Iako je broj zahtjeva za azil u Ujedinjenom Kraljevstvu ispod prosjeka EU-a, premijeru Rishiju Sunaku zaustavljanje dolazaka brodova s migrantima preko La Mancha jedan je od političkih prioriteta. Na južnu obalu Engleske prošle je godine stiglo više od 45.000 migranata, dok ih je, primjerice, 2018. došlo samo 300.

- Najavljujemo novi pritvorski centar u sjevernoj Francuskoj, novi zapovjedni centar koji prvi put okuplja naše timove na jednom mjestu i dodatnih 500 policajaca koji će patrolirati francuskim plažama. Sve će pratiti više dronova i drugih tehnologija za nadzor, najavio je britanski premijer Sunak.


Stanovnici Dovera - skeptični


Britanska vlada želi stati na kraj ilegalnim migrantima kontroverznim zakonom prema kojem neće smjeti podnijeti zahtjev za azil, nego će biti deportirani ili u svoju domovinu ili u takozvane sigurne treće zemlje, poput Ruande. Stanovnici britanskog lučkog grada Dovera, skeptični su prema vladinim planovima.

- Ništa oni tu ne mogu učiniti. Ne mogu ih vratiti preko La Mancha ili, ako dođu kod nas u Dover, staviti ih na sljedeći trajekt za Calais jer ih Francuzi neće primiti. Samo će ih ponovno poslati nama, kaže radnik u trajektnoj luci Dover Martin Smith

Vlasnik puba u Doveru Joe Taylor vjeruje da oni koji traže azil, za to vjerojatno imaju dobar razlog. Ako dolaze s mjesta koje je opasno ili na bilo koji način predstavlja prijetnju njima ili njihovim obiteljima, smatra - trebali bi učiniti sve da se tim ljudima pomogne.

'Ukrajinci nisu morali dolaziti na brodicama'


Lani je bivši premijer Boris Johnson dogovorio slanje desetaka tisuća migranata, od kojih su mnogi putovali iz Afganistana, Sirije i drugih ratom zahvaćenih zemalja, u Ruandu. Politika se tada suočila s pravnom bitkom nakon što je prvi planirani let za deportaciju blokiran zabranom koju je u posljednjem trenutku izdao Europski sud za ljudska prava.

- S Ukrajinom smo vidjeli da se humanitarne vize koriste vrlo uspješno. Ukrajinci nikada nisu morali dolaziti ovamo na malim brodicama ili uopće upravljati sustavom azila. dovedeni su sigurno i legalno, upozorila je pravna savjetnica humanitarne organizacije "Samphire" Kay Marsh.

Humanitarne udruge uvjerene su da vladina politika odvraćanja neće uspjeti i da bi migrantima trebalo ponuditi siguran prolazak.

- Kad bi Vlada ljudima koji imaju održiv zahtjev za azil ponudila siguran prolazak u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi mogli odmah podnijeti svoj zahtjev, jednim bi udarcem uzela 90% profita krijumčarima ljudi, smatra Clare Moseley iz humanitarne organizacije "Care4Calais".

Britanska vlada zasad ne razmišlja u tom smjeru.

Zbog kritiziranja vlade na Twitteru da vodi neizmjerno okrutnu politiku prema najranjivijima, na jeziku koji nije drugačiji od onoga kojim se koristila Njemačka 30-ih godina, bivši engleski reprezentativac i sportski komentator Gary Lineker neće više voditi glavnu nogometnu emisiju na BBC-u. Barem dok ne postignu dogovor o korištenju društvenih mreža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!