Susret Bidena i Putina: "Da se barem slože u neslaganju"

16.06.2021.

11:44

Autor: Studio 4/HRT/S.M.

Vladimir Putin i Joe Biden

Vladimir Putin i Joe Biden

Foto: Kevin Lamarque/Yves Herman / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se danas u Ženevi. Susret će osiguravati 3500 policajaca i pripadnika drugih sigurnosnih službi. Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović izjavio je u HTV-ovu Studiju 4 da se Biden i Putin sastaju u prilično teškim bilateralnim i globalnim okolnostima. 

- Na bilateralnoj razini odnosi su na najnižoj točki silazne putanje, a to ne znači da ne mogu biti i još gori. Nema razumijevanja, povjerenja, konkretnih poluga koje bi dvije strane mogle iskoristiti za kompromis, sporazum. Sustavne su razlike u pogledima na svijet - na filozofskoj, teoretskoj, konceptualnoj osnovi postoje razlike u pogledima na formiranje odnosa snaga u zasebnim regijama svijeta. To je tek djelić problema u njihovim odnosima, rekao je  vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović.

- Što se tiče globalne razine, treba reći da postoji fragmentacija. Svijet se cjepka na interesne zone, više nitko nije najjači, a  probleme stvara i pandemija. Tu je i konfrontacija SAD-a s Kinom te njezina sve tješnja suradnja s Rusijom. Vrlo je to neugodan kontekst iz kojega se teško što konstruktivno može izroditi, dodaje. 

Biden i Putin - manje je točaka oko kojih će se složiti nego onih oko kojih neće


Napominje da je Kina tek jedna od točaka neslaganja SAD-a i Rusije. SAD bi volio da se promovira zapadni svjetski poredak i nastupa s pozicije nepomirljivosti prema bilo kakvim drugim sustavima, a Rusija bi željela policentričan svijet u kojemu svatko ima pravo na svoj sustav i razvoj. Ne mogu se složiti ni oko pitanja širenja NATO-a i energetske politike. Tu su i Ukrajina, Bjelorusija, sloboda medija, Latinska Amerika, Libija, Sirija, Sjeverna Koreja, nabrojio je Vidmarović. Dodao je da je malo točaka oko kojih će se složiti - nuklearna stabilnost, terorizam, kibernetička sigurnost, razmjena iskustava u suzbijanju pandemije i klimatske promjene. 

Sastanak bez prevelikih očekivanja?

Oba lidera idu na sastanak bez prevelikih očekivanja i dali su do znanja svima da ne očekuju previše od sastanka. 

- Biden nema što predložiti Putinu i nema što zatražiti zauzvrat. Čak ni američke sankcije prema Rusiji ne igraju ulogu. Putin tu ne želi ništa ni predložiti ni dobiti. Bitno je da se definiraju i stabiliziraju odnosi. Bitno je da jedan drugome kažu u lice kako bi voljeli vidjeti svijet, što se ne smije i da se barem slože u neslaganju, izjavio je i istaknuo da je riječ o dva "stara i iskusna političara". 

Ono što je različito u odnosu na doba Hladnog rata je unutarnjo-politička situacija. Sada se Rusija smatra jednim od destruktivnih čimbenika za američke izbore. Unutarnje američke političke frustracije manifestiraju se kroz politiku prema Rusiji. Za Rusiju je pak Amerika bila i ostala destruktivan element. Moskva je SAD optuživala za miješanje u njezin politički život i pokušaj potpore opoziciji, istaknuo je među ostalim Vidmarović.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!