Sve je spremno za najiščekivaniji politički događaj godine

15.06.2021.

21:07

Autor: Dragan Nikolić/T.V./Dnevnik/HRT/Hina

Sastanak Putina i Bidena 2011. u Moskvi

Sastanak Putina i Bidena 2011. u Moskvi

Foto: Alexander Natruskin / REUTERS

Nakon Bruxellesa američki predsjednik Joe Biden otputovao je u Ženevu, gdje će se sutra sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 


- Sve je spremno za najiščekivaniji politički događaj godine, Ženeva se na velika vrata vraća na globalnu političku scenu. Švicarska policija i vojska su još od jučer pod punom pripravnošću, više od 1000 dodatnih pripadnika sigurnosnih snaga je angažirano za sutrašnji summit. Sutra od 4 sata ujutro pa do ponoći neće niti prilaza Ženevskom jezeru za obične građane, a još prošli utorak su bodljikavom žicom ograđena dva parka dijelom kojih je i ta velebna vila iz 18. stoljeća u kojoj će se sutra susresti "dva Titana", javio je u središnjem Dnevniku HTV-ov reporter Dragan Nikolić.

- Biden je već stigao u Ženevu, očekuje se i njegov ruski kolega. Sigurno je da ponukan tom intenzivnom europskom kampanjom i turnejom Biden ovdje dolazi poručiti Putinu da je on predvodnik slobodarskog, demokratskog, zapadnog svijeta iako zapad odavno više nije ujedinjen. Putin bi onda valjda trebao predstavljati zemlje koje su autoritarne, ali siguran sam da se neće moći sutra ovdje s visine s Putinom pričati i da će on sigurno reći tko je trenutno strateški partner Rusije, ne iz ljubavi već iz interesa, a to je Kina, objašnjava Nikolić.

- Na tragu povratka tzv. Carterovoj doktrini, Biden će sutra i te kako inzistirati na pitanju građanskih političkih sloboda i ljudskih prava u Rusiji. Isto tako, jedna od tema bit će i strateška sigurnost. Podsjetit ću da su zapravo propali i uništeni svi vojni sporazumi između SAD-a i Rusije, osim onog koji je spašen u veljači ove godine a odnosi se na strateško nuklearno naoružanje. Govorit će s, naravno i o gorućim svjetskim žarištima poput Libije, Sirije, Bjelorusije, Afganistana, Ukrajine, ali i klimatskim promjenama, navodi Nikolić.

- Grad je prepun američkih i ruskih zastava. U Ženevi je još 1961. održan sastanak tada novog američkog predsjednika Johna Kennedyja i Nikite Hruščova, potom su se ovdje hladnoratovski susreli Gorbačov i Regan i začeli ideju o smanjivanju nuklearnog arsenala, a onda je 2009. Hillary Clinton kao tadašnja američka državna tajnica svom kolegi Sergeju Lavrovu uručila onu famoznu žutu kutiju s crvenim gumbom koji je označavao reset, odnosno poboljšanje odnosa pod Obaminom administracijom. Nešto više od 10 godina kasnije Biden, nekadašnji Obamin potpredsjednik, i Putin na nikad su udaljenijim pozicijama, završio je Nikolić.

video thumb

Summit Biden-Putin trajat će do pet sati, ali bez hrane

Postoje možda veliki problemi koje treba raspraviti, ali okruženje sastanka američkog i ruskog predsjednika u veličanstvenoj vili iz 18. stoljeća s pogledom na Ženevsko jezero bit će raskošno i mirno.

Prvi sastanak licem u lice u lice između Joea Bidena na predsjedničkoj funkciji i ruskog kolege Vladimira Putina započeti će oko 13 sati i mogao bi trajati četiri do pet sati ili više.

Neke od tema o kojima će razgovarati su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

Međutim, neće biti jela, a ruski i američki predsjednici održat će odvojene konferencije za novinare, znak zategnutih odnosa.

- Bez lomljenja kruha, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik dok je Biden letio u Ženevu.

Ruski i američki predsjednik razgovarati u knjižnici u kojoj se čuvaju stare knjige na kineskom, francuskom, perzijskom i turskom. Među tisućama knjiga u vili nalazi se i ona Charlesa Picteta de Rochemonta, diplomata koji je pripremio švicarsku Deklaraciju o trajnjoj neutralnosti - dodatni razlog za izbor Ženeve za mjesto održavanja samita.

S Bidenom na sastanak dolazi državni tajnik Antony Blinken, a s Putinom šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Između tri i 3.5 tisuće policajaca raspoređeno je u inače mirnom švicarskom gradu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!