Švedska se nada da će biti primljena u NATO u srpnju

28.06.2023.

13:09

Autor: T.D./HRT/Hina

Švedska se nada da će biti primljena u NATO u srpnju

Švedska se nada da će biti primljena u NATO u srpnju

Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je u srijedu da Švedska i dalje želi pristupiti NATO-u uoči ili na summitu saveza u Vilniusu u srpnju, iako nije sigurno da će to tada biti moguće. 


Švedska i Finska odbacile su desetljeća politike vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine i zatražile ulazak u NATO. Finska je postala članica saveza u travnju, ali proces ulaska Švedske je sporiji.

Švedska se nadala pridružiti NATO-u na summitu u srpnju, a iako ima snažnu potporu članica poput Sjedinjenih Država, Turska i Mađarska do sada su odbijale ratificirati članstvo Švedske. 

- Švedska će postati članica NATO-a, rekao je Kristersson u intervjuu za javnu televiziju SVT. 

- Nitko ne može obećati da će se to dogoditi baš u Vilniusu ili uoči Vilniusa, unatoč tome što je to naša ambicija cijelo vrijeme. A to je ambicija koju dijelimo i sa svakom drugom članicom NATO-a, dodao je. 

Turska je prozvala Švedsku da pruža utočište, kako tvrdi, članovima terorističkih skupina, što Švedska poriče. Ankara je zatražila njihovo izručenje kao korak prema ratifikaciji švedskog članstva i izrazila bijes zbog antiturskih demonstracija održanih u nordijskoj zemlji.

Švedska je u međuvremenu rekla da je sloboda govora čvrsto utkana u njezin ustav i da je ispunila sve zahtjeve iz sporazuma s Turskom i Finskom koji je dogovoren u Madridu prije godinu dana.

Švedski i turski dužnosnici sastali su se 14. lipnja, a glavni švedski pregovarač opisao je razgovore kao "dobre". Trebali bi održati još jedan sastanak na visokoj razini u Bruxellesu u organizaciji glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga prije summita u Vilniusu.

- Rekli smo i da poštujemo činjenicu da je Turska ta koja donosi turske odluke i dobro je što sada imamo još jedan sastanak i možda možemo riješiti čudan upitnik uoči summita u Vilniusu u takvoj vrsti razgovora, rekao je Kristersson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!